Laupäeval, 28. novembril toimusid Hiiumaal, Ristnas purjelaua lainesõidu Eesti meistrivõistlused. Tuult oli 18-25m/s ning lainekõrgus kuni 5m. Äärmiselt ekstreemsete tingimuste tõttu osales tiitlivõistlustel vaid Baltikumi paremik – neli eestlast, sealhulgas üks õrnema soo esindaja ning Läti lainesõidu esinumber.

Hiiusurf Open Wavecomp 2015 A leaque from Teamvosa on Vimeo.

LAT-168 Hiiu surfiparadiis from Kaspars Garda on Vimeo.

Lainesõitu sõidetakse väljalangemistabeli alusel paarides. Esimeses sõidus olid vastamisi Kristjan Kiisk ja Annika Valkna. Annika jaoks tingimused liiga karmid ning Kristjan pääses vastasseisust võrdlemisi kergelt. Siiski väärib märkimist Annika vaprus väga karmidele tingimustele vastu minna ning sooritada ka punktivääriline hüpe.

Esimeses poolfinaalis olid vastamis Ain Härmson ja meie lõunanaaber Krishjanis Tutans. Korralik rebimine käis terve heat‘i jooksul ning kuigi lainete koguskoorid olid meestel üsna võrdsed siis lätlase ülikõrged stalled forward ja pushloop andsid Aini forward‘i ning backloop‘i ees üsna selge võidu. Krishjanise selle sõidu koguskoor oli üks võistluspäeva kõrgemaid.

Teises poolfinaalis olid vastamisi eelmise aasta Eesti meister Robert Koppel ja Kristjan Kiisk. See sõit oli ülimalt keeruline mõlemale, ning tundus et karmid tingimused on meestest korralikult üle. Kristjan sai kirja kaks tagasihoidlikku lainesõitu, kuid mitte ühtegi hüpet. Samas ei sujunud ka Roberti sõit. Siiski andsid kehvasti maandutud backloop ja kaks kesist lainesõitu Robile finaalipääsuks napi eelise.

Kaotajate finaalis ehk 3.-4. koha sõidus läksid vastamisi Kristjan ja Ain. Kuigi Kristjani vaevasid probleemid kätega, suutis ja hambad ristis kokku panna korraliku skoori. Ainil läks arvesse forward loop, backloop, üks suurepärane ning üks kesine laineskoor. See kindlustas Ainile esimese vooru kolmanda koha.

Single elimination finaalis olid vees Robert ja Krishjanis. Võrreldes poolfinaaliga oli Robert justkui ümbersündinud. Ta sooritas ideaalilähedased push- ja backloop‘i ning kinnitas need heade laineskooridega. Krishjanis sooritas korralikud stalled forward‘i ja backloop‘i ning ühe suurepärase laineskoori. Teine laineskoor oli tal aga kesine ning see andis esimese vooru kindla võidu Robertile.

Lohutusringis ehk double elimination algas taas Annika ja Kristjani vastasseisuga. Annika sai taas väikese hüppe kirja. Kristjan aga maandus korralikult backloop‘i ning kindlustas edasipääsu kahe tagasihoidliku laineskooriga.

Aini ja Kristjani kordusvastasseisus juhtus aga nii mõndagi. Kristjani käte probleemid järkusid ning tervet sõitu ta paraku sõita ei suutnud, tulemuseks forward loop, hüpe ning kesise laineskoor. Ka Aini tulemus selles sõidus ei olnud tipptasemel, kuid võiduks sellest piisas.

Järgmises voorus olid vastamisi Krishjanis ja Ain. Krishjanis sooritas tabletop forward‘i 3 sekundit enne sõidu algust, mida ta paraku arvas aega mahtuvat. Suurepärane backloop, üks hea ja üks suurepärane laineskoor aga ei olnud piisavad, et võita Aini, kellel läks arvesse suurepärane forward loop, keskpärane backloop ning kaks väga head lainesõitu.

Seega olid double elimination finaalis vastamisi Ain ja Robert. Tundus, et Ain oli juba eelmisest kahest järjestikusest sõidust ja ühest korralikust “pesumasinast” väsinud ning seetõttu ei suutnud Robertile suurt vastupanu osutada. Robert kontrollis sõitu algusest peale, sooritas hea backloop‘i, suurepärase forward loop‘i ning tagas kahe väga hea laineskooriga 2015 lainesõidu meistritiitli.

Tulemused:
1. Robert Koppel (Team Extreme)
2. Ain Härmson (Surfhouse)
3. Krishjanis Tutans (Burusports)
4. Kristjan Kiisk
5. Annika Valkna (Surfhouse)

Eesti meistrivõistluste poodium:
1. Robert Koppel (Team Extreme)
2. Ain Härmson (Surfhouse)
3. Kristjan Kiisk

HIIUSURF ehk Hiiumaa Surfiklubi korraldusmeeskond tänab kõiki võistlejaid, kohtunikke, pealtvaatajaid ja toetajaid – HiiuSurfShop, Point-7, 99NoveNove ja Eesti Purjelaualiit.

Pildid:
Juhan Heinma: https://photos.google.com/share/AF1QipMDrGFs01c1H3nyWJpShdcIfsnPPalMu0BBWnDRHMBoVlPow9ekMatVH90hKuzcUw?key=TUs1UmF0MmJWMVIzOXZCXzR3QVhlbGI5cU5jVUd3

Hanno Luukas: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.902339969842116.1073741846.144844305591690&type=3

Jaanus Ree: http://jree.ee/gallery/ristna-28-11-2015/

Tõnis Kask: https://goo.gl/photos/tPaeHDRLQuzGzqy67

2015 Eesti meister - Robert Koppel

2015 Eesti meister – Robert Koppel

2015 EMV hõbemedal - Ain Härmson

2015 EMV hõbemedal – Ain Härmson

2015 EMV pronksmedal - Kristjan Kiisk

2015 EMV pronksmedal – Kristjan Kiisk