Sel nädalal parandati kahte Eesti rekordit purjelaua kiirussõidus. Annika Valkna saavutas 10 sekundi keskmiseks kiiruseks 67,39 km/h, mis on ühtlasi maailma naiste kümnes tulemus. John Kaju parandas Eesti tunnisõidu rekordit, surfates tund aega järjest keskmise kiirusega 45,81 km/h.

Kui Eesti ja ka maailma kiirusrekordeid tunnistatakse kahes formaadis – 10 sekundi ja 1 tunni keskmine kiirus meeste ja naiste arvestuses, siis maksimaalsed, niiöelda statistilised kiirused on veelgi suuremad. Näiteks Annika Valkna 2 sekundi maksimaalseks tulemuseks tuli 70,88 km/h, mis maalima edetabelis on lausa kahekasa tulemus. Toomas Kasenurm saavutas 2 sekundi maksimaalseks tulemuseks 78,97 km/h mis omakorda tähendas Eesti edetabeli tulemuse parandust 0,08 kiiruspügala võrra.

Selliste kiiruste saavutamiseks otsitakse maailmas parimaid surfikohti, kus oleks pidev ühtlane maatuul, mis võimaldadab purjelauasõitu ranna lähedal siledal veel. Sel aastal on Eesti tiim rännanud Lõuna Prantsusmaale La Franqui’sse, kus võimaldab selliste rekordite saavutamist tugev mägede tuul ehk Tramontama. Purjesportlaste seas legendaarne tuul kostitas eestlasi parimatel päevadel puhangutega kuni 40 m/s.

Kuigi tingimused saavad alati olla paremad – vesi siledam ja tuul ühtlasem, on kõik sportlased oma sooritusega rahul ning usuvad, et tulemusi on võimalik parandada veelgi.

Hoiame oma tublidele pöidlaid ja loodame neist kuulda veel üsna pea.

Annika Valkna, Prantsusmaa, La Franqui

Annika Valkna, Prantsusmaa, La Franqui

Toomas Kasenurm, Prantsusmaa, La Franqui

Toomas Kasenurm, Prantsusmaa, La Franqui

Annika Valkna, Prantsusmaa, La Franqui

Annika Valkna, Prantsusmaa, La Franqui