Esimene vabastiili PWA Maailma Karika etapp toimus 4.-8. mail Austrias Podersdorfis. Pealinnast Viinist 30-minutilise autosõidu kaugusel asuval tehisjärvel on üle 15 aasta korraldatud võimsaid surfiüritusi. Tuuleprognoos oli enne võistlust vägagi paljulubav. Tuult oligi esimesel päeval kõvasti – stabiilselt 14-16 m/s, puhangutega 20 m/s.

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Tony Mõttus oli single elimination‘i teises round‘is kohaliku Max Matissek’i vastu. Heat‘i pikkus oli 8 minutit ja see lõppes Matissek’i võiduga.

Vastavalt süsteemile on igal sõitjal ka teine võimalus ehk single eliminationile järgneb double elimination. Lõppkokkuvõttes loeb ainult double elimination‘i resultaat, mis ei sõltu single elimination‘i tulemustest. Aga kuna purjelauasõit sõltub alati tuule olemasolust, siis vahel suudetakse tuule nappuse tõttu läbi viia ainult single elimination ning sel juhul lähevad arvesse selle tulemused.

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Finaalideni jõuti kella 18.00 paiku. Pärast single elimination‘i finaali alustati double elimination‘i ehk miinusringi sõitudega, kus osales ka Mõttus, vastaseks taanlane Rasmus Oegelund. Mõttus suutis maanduda peaaegu kõik trikid, mis endale eesmärgiks seadis, ning võit tuli kindlalt.

Järgmiseks vastaseks oli Jamie Howard Suurbritanniast. Mõttus võttis seekord eesmärgiks radikaalsemad ja riskantsemad trikid, kuid tema sõit kujunes üsna sarnaseks eelmisega. Seekord tuli võit ülinapilt – võistlejate trikid olid sarnased ning lõpuks lahutas neid vaid 0,7 punkti.

Võistluste teiseks päevaks oli tuuleprognoos langevas trendis ja seega tuli tuulest välja pigistada maksimum. Mõttus osales päeva esimeses sõidus, vastaseks brasiilane Hugo de Sousa. Vaatamata külmale hommikule ja rasketele tingmustele näitas brasiillane head taset. Mõttus suutis oma repertuaarist paremaid etteasteid näidata alles heati lõpupoole, kui tuul veidi tugevnes. Sellest aga ei piisanud ning võit läks kindalt de Sousa’le. See tähendas Mõttusele 17. kohta.

Siiski tuli ära oodata, kas tuult ikka jätkub finaalideni välja. Double elimination lõppeb alles siis, kui kõik sõidud on tehtud (vabastiilis võib teha mitu single-double elimination‘it). Juhtuski, et pärast finaali, mille võitis Gollito Estredo Venezuelast, alustati uuesti single elimination‘i sõitudega. Mõttus astus seekord inglase Adam Sims’i vastu. Kuna tuult nappis, olid sõitjate trikid enamsti „slide” omad. Kaks sekundit pärast heati lõppu maandus Mõttus küll burner‘i, aga see ei läinud enam arvesse. Sims sai võidu, kuna oli sõidu kestel kono teinud. Mõttus langes seega jälle kohe single elimination‘i alguses välja. Oli aga suhteliselt selge, et seda single elimination‘it lõpuni teha ei suudeta, kuna tuul kadus keskpäevaks täielikult ja edasine prognoos oli nullilähedane.

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Tony Mõttus, foto: John Carter / PWA

Järgnevatel päevadel tehti EFPT (European Freestyle Pro Tour) raames tow-in‘i ja nauditi väga sooja suveilma. Mõttuse lõpptulemuseks jäigi 17. koht.

„Kokkuvõttes oli väga mõnus üle pika aja jälle sõite võita ning tulemusega olen enamvähem rahul. Kripeldama jäi aga mõni enda antud sooritus. Järgmine PWA etapp toimub Kanaaridel Fuerteventural juuli lõpus ning olen väga motiveeritud seal tuld andma,” sõnas Mõttus.

Tulemused