Techno 293 võistlusklassi maailmameistrivõistlused toimusid sel aastal Liepajas Lätis 4.-12. august.

Eestist osales kokku 10 noorsportlast: NYCSist Joonas Väär (U17) ja Uku Roosimölder (U17) ning TPLKst Daniel Schneider (U17), Lola Maria Pärna (U17), Helena Lindström (TPlus Open), Romek Roolaht (U15), Margaret Kalm (U17), Alan Mitšulis (U17), Kristofer Rajasalu (U17) ja Marili Ringo (U17), kokku 10 noorsportlast.
Treenerina kaasas Aivar Kajakas, füsioterapeudina Ere Raudsepp ja hooldusmeeskonnas lisaks mulle Ott Ringo, Tarmo Roosimölder ja Mariana Rästas. Seega toetav meeskond päris suur, et olla valmis Liepaja keerulisteks tingimusteks.

Võistlustel osales kokku üle 300 võistleja 34 riigist.

Ilmaolud kogu võistlusperioodi vältel olid väga vahelduvad. Oli päevi, kui tuul oli olematu ja vastukaaluks päevi, mil puhanguti 19 m/s ja pea viiemeetrised lained. See ongi Liepaja.
Kogu Liepaja eluolust ja võistlustest on Aivar kirjutanud suurepärase kokkuvõtte oma blogis ja ei hakka siinkohal seda kõike üle kordama. Võin vaid lisada, et mitme noorsportlase jaoks oli see elumuutva tähtsusega sündmus, mis jõuab kohale alles mõne aja möödudes.

Küsisin otse nii võistlejatelt kui Aivarilt kokkuvõtvaid hinnanguid, nüüd kui võistlustest pea kaks nädalat möödas ja vast ka mõtted pisut selgemad:

Marili Ringo (U17, TPLK): “Laine oli sama põhimõtteliselt iga ilmaga, kalda alt alati murdus. Teistega võrreldes sain teada oma väga nõrgad kohad ja nõrgemad kohad, tugeva tuulega püsisin ikka teistel järel.”

Daniel Schneider (U17, TPLK): “Mulle meeldis väga Liepajas sõita just uute olude tõttu. Lained iga ilmaga on uus asi minu jaoks. Rahule ma tulemusega kindlasti ei saa jääda, sest tunnen, et oleks saanud palju paremini. Tulevastes võistlustes saan ma laineid paremini ära kasutada.”

Kristofer Rajasalu (U17, TPLK): “Liepaja Techno 293 maailmameistrivõistlused olid minu esimesed suurvõistlused ja loodetavasti ei jää need viimasteks. See oli minu jaoks väga hea kogemus. Ma polnud kunagi näinud nii palju purjelauatajaid ühes kohas. See võistlus ja Liepaja olud õpetasid mulle palju. Nägin, kui hästi tipud sõidavad ja mõistsin, kui palju ma pingutama pean, et nendega konkurentsis püsida. Samuti õppisin ma Liepaja rasketes oludes lainetega sõitma. Algus oli küll raske, aga lõpuks hakkas juba välja tulema. Ütleksin, et lainetega sõitmine oli üks suuremaid oskusi, mis ma võistluselt omandasin. Olenemata rasketest oludest ja sellest, et teised minust peajagu paremad olid, meeldis mulle MM väga. Ja andis mulle motivatsiooni trenni teha ja pingutada, et minna järgmisele sarnasele võistlusele, olgu see siis MM või midagi muud.”

Margaret Kalm (U17, TPLK): “Olin kuulnud Liepaja kohta igasugu kuulujutte sellest, kui rängad on sealsed ilmastikutingimused ja kui rusuvalt need surfivarustusele mõjuvad. Loomulikult ajas see kerge närvikõdi sisse, kuid otsustasin suhtuda sellesse kui õpetlikku seiklusesse. Sinna jõudes ja kohanema hakates mõistsin, et kõige parem oleks lihtsalt hetkes elada ja mitte muretseda ees-ootava pärast. Eks ikka oli hetki, mil mõtted ärevusega järgnevatele päevadele uitasid, kui prognoos näitab, et homseks lubab veel suuremat tuult ja ülehomseks tuulest tulenevalt veel suuremaid laineid. Tegelikult ei olnud asi üldse nii hull, mul olid kaasas head sõbrad, kellega emotsioone jagada ning majutus ja sealne elukorraldus oli samuti suurepärane. Viimastel päevadel hakkas isegi kahju meie Lätikodust lahkuda – see oli juba nii koduseks muutunud ning elasime seal kõik nagu õed-vennad koos. Tulemuste poolest sooritasin parimad sõidud teisipäeval (U17 tüdrukute arvestuses 33. koht), sest tuuleolud olid vaiksemad ning harjumuspärasemad. Liepajas toimunud Maailma Meistrivõistlused andsid mulle väga palju kogemusi, muutsid mind iseseisvamaks, pannes mind rohkem vastutavasse rolli ning mis minu arvates kõige olulisem – muutusin mere ja ilma suhtes palju julgemaks, sest on ju ütlus “Kui suudad surfata Liepajas, suudad seda ka igalpool mujal.”

Lola Maria Pärna (U17, TPLK): “Liepaja võistlused olid minu jaoks kindlasti suur väljakutse. Juttude järgi teadsin, et seal on läänetuulega meeletu laine, mis hirmutas mind võistluse juures kõige rohkem. Võistlus ise meeldis mulle väga. Super tasemel sõitjaid, kellelt õppida. Nii suurte võistluste juures tuleb kindlasti vaimselt väga tugev olla ja olema valmis ka ebaõnnestumisteks. Võistluspäevad olid mulle rasked, aga sisendasin endale, et see raskus tuleb lihtsalt üle elada ja meeles pidama, et olen siiski maalimameistrivõistlustel.”

Aivar Kajakas, treener: “Imesid ei juhtunud. Leidis jälle kinnitust, et Techno293 tase maailmas tõuseb jätkuvalt, klassist väljunud esinumbrid (näiteks ISR-32) on kohe ka olümpiaaladel edukad.
Väikese ime realiseerumiseks oleksime vajanud natuke teistsugust lähtekohta. Sellegipoolest läksime sinna oma hetke parimate võimaluste kohaselt.

Saime sellel võistlusel näha oma taset igasugustes oludes. Paljude võistlejate jaoks olid need pisut šokeerivad. Tõeliselt hea oli viibida rahvusvahelises tippkonkurentsis, panna ennast proovile, saada aru, kuidas on võimalik sõita ja tunda ennast ikkagi osana technoseltskonnast. Usun, et tõime endaga kaasa hea koguse selle klassi energiat ning eeldatavasti suudame teha arengut soodustavaid järeldusi. Tänud kindlasti EPLile ja sinule, Ottile, Ottole käru eest, Erele, EJKLile, Pirita Surfiklubile kaatri eest!”

Osalesime Aivariga ka technoklassi aastakoosolekul ja uurisime IWA peasekretärilt, Ceri Williamsilt Techno 293 Euroopa meistrivõistluste korraldamise võimalikkust Tallinnas. Ceri palus vastava taotluse kirjutada ja hindas meie šansse täiesti realistlikeks, korraldada 2020 Techno 293 Euroopa meistrivõistlused Tallinnas. Meil on järjest kasvav noorte purjelaudurite kogukond ja usume, et suurvõistluste Eestis toimumine aitab veelgi enam kaasa ala populaarsuse kasvule ja motiveerib noori veelgi tugevamalt treenima. Ilmselgelt on see meile väga suur, aga võimalusterohke väljakutse, ja võistluste edukas toimumine Tallinnas sõltub meie kõigi tahtest ja kaasaaitamissoovist!

Pildid Liepajast
Kokkuvõttev videoklipp
Võistluste tulemused

Noorte MMil osalemist toetasid lisaks lapsevanemate olulisele panusele Eesti Jahtklubide Liit ja Eesti Purjelaualiit, samuti Pirita Surfiklubi ja Noblessneri Purjelauakool.

Kristel Oitmaa
EPLi peasekretär
5228877

daniel

Techno Liepaja