30. maist 2. juunini sõidetakse Lõuna-Prantsusmaal Gruissanis maailma suurimaks peetava purjelauavõistluse Defi Wind võistlussõidud, tänavu toimub üritus 19. korda. Korraldajate sõnul on stardis korraga üle 1200 purjelauduri, kelle hulgas on nii maailma tippsõitjaid kui harrastajaid kokku 47 riigist.

Erinevalt olümpiapurjetamisest ja teistest klassikalistest purjeregattidest ei ole Defi Wind võistlusel tavapärast punktiarvestust ning võistlejad ei saa esitada proteste. Tulemused selguvad ainult finišijärjestuse põhjal, kõik võistlusklassid sõidavad koos ja korraga samal rajal.

Suure osalejate hulga tõttu antakse Defi Wind võistluse start rabbit-stiilis ehk liikuvalt kaatrilt. Stardijoont ei või ületada enne kui stardikaater on võistlejate eest läbi sõitnud. Stardiliini pikkus on 800 meetrit ning et anda võrdsed võimalused kõigile startijatele, alustab kaater liini avamist allatuule poolsest otsast.

Võistlusrada on lihtne külgtuulemaraton, ühe võistlussõidu pikkus on ligi 40 kilomeetrit. Gruissani eripäraks on tugev maatuul Tramontana, mis puhub mägedest otse Vahemerele. Seetõttu saavad võistlejad sõita üsna kalda lähedal siledal veel ning kiirused on suured.

Esimesel päeval õnnestus pidada kaks võislussõitu ning esikolmik kujunes järgmiseks:

1. Nicolas Warembourg
2. Marco Lang
3. Kevin Grosjean

Eesti purjelaudurite paremik tänavu Defi Wind võistlusel ei osale, parima eestlasena saavutas John Kaju 2018. aastal sel võistlusel 35. koha.

Nädal varem peeti samas võistluskülas sarnane üritus lohesurfajatele. Defi Wind võistlusformaat on osutunud nii populaarseks, et korraldajad tegid samalaadse võistluse ka Jaapanis.

Jaano Martin Ots

Artikkel Postimehes

Defi Wind 2019