Eesti surfajate uhkus ja lähinaabrite kadeduse allikas Hiiumaal  – Ristna – vajab kaassurfajate sekkumist. Ilmselt on kõik purjelaua- ja lohesurfi huvilised juba kursis, et Ristnasse plaanitakse laiaulatuslikku tuulikuparki, mis asub Ristna surfikohast vaid mõned kilomeetrid ülestuult.

ristna-tuulikudKuigi tuulepargi arendaja tellimusel on läbi viidud mõned uuringud tuulepargi võimaliku keskkonnamõju kohta, pole hetkel üheselt tõestatud, et tuulepark Ristna surfitingimustele mingit mõju avaldama ei hakka. Tuulepargi loojate tellitud uuringute tulemused võivad olla nii ja naa, aga selge on see, et nii suur kogus tuulikuid, mis rajatakse merepõhja platvormidele, ei jäta kahjustamata meie kalli ja eriti unikaalse Surfiparadiisi sõidutingimusi. Mõju olemasolu laine kõrgusele tunnistavad ka juba tellitud uuringud, tõestamata on, kas mõju on ainult paar sentimeetrit lainekõrguse kadu või kaasneb platvormidega näiteks ka chop. Tegemata on ka tuulikute tekitatava turbulentsi mõju uuring surfiala tuulele.  Tuulepargi tegelik mõju võib olla palju palju valusam kui hetkel teoreetikud väidavad.

Surfarite seas on küll sõnades tolmu keerutatud kuid konkreetsete seisukohtadeni pole jõutud.

Seepärast palub Purjelaualiit kõigil liikmete ja muidu surfihuviliste abi: tutvuge olemasolevate materjalidega ning kujundage oma seisukoht.

Ja teatage palun see seisukoht Purjelaualiidule, sest Purjelaualiit saab esindada ja kaitsta ainult meile teada olevaid seisukohti. Oma arvamus (kindlasti nimeline) palume saata: info@purjelaualiit.ee või jätta siinse artikli kommentaaridesse.

Seni tehtud uuringutega saab tutvuda järgnevatel linkidel:

Andke oma panus Eesti Surfiparadiisi tuleviku kujundamisse ja teavitage Purjelaualiitu oma seisukohast praegu, kui meil on veel võimalus protsesse mõjutada.