Postimehe artikkel: https://merendus.postimees.ee/7298344/tippvoistlus-toob-eestisse-euroopa-parimad-surfinoored

Jaano Martin Ots

 

Esmakordselt Eestis. Maailma suurima purjelauaklassi Techno 293 EM-regatile Tallinna lahel oodatakse 250 noorpurjetajat.

Tippvõistlus toob Eestisse Euroopa parimad surfinoored.

Tallinna lahel peetakse 21.–28. augustini noorte purjelauaklassi Techno 293 (T293) Euroopa meistrivõistlused. Harukordne võimalus kohata koduvetel nii suurt ja kõrgetasemelist noorpurjelaudurite seltskonda meelitab osalema ka Eesti purjetamiskoolide õpilased.

Võistluse peakorraldaja, Eesti Purjelaualiidu peasekretär Kristel Oitmaa ütles, et purjelauaspordi Techno293 Euroopa meistrivõistlused toimuvad Eestis esimest korda. Rahvusvaheline huvi võistlusel osalemise vastu on juba suur, kuna eelmisel aastal jäid kõik maailma tippvõistlused ära, kuid sportlastel on vaja end proovile panna.
«Soodusregistreerimine lõpeb sel laupäeval, aga juba on kirjas 164 võistlejat. Tavaliselt registreeruvad paljud viimasel hetkel, ootame ligikaudu 250 maailma tugevama noorpurjelauduri osalemist,» selgitas Oitmaa. Võistlejad saabuvad paari­kümnest riigist, teiste hulgas on juba kirjas väga tugevate purjelauakoondistega Poola, Venemaa, Läti, Prantsusmaa, Kreeka ja Iisrael.
«Kui Techno tulemuste statistikat vaadata, on tugevad sõitjad ka Inglismaal, Hispaanias ja Hollandis, aga nad elavad enamasti kõik kuskil sooja mere ääres, kus saab aasta ringi treenida,» rääkis Oitmaa ning tõdes, et tänavune suvi on soosinud purjelauasportlaste treeninguid ka Eestis. Eestis on paarkümmend lootustandvat sõitjat.

Kuna Euroopa meistrivõistlused on rahvusvahelise purjetamis­klassi ametlik suurvõistlus, peab selle peakorraldaja olema T293 klassi ametlik esindaja Eestis ehk Eesti Purjelaualiit. Suurregati korraldamisse on kaasatud kogu Eesti surfikogukond, vabatahtlikena osalevad ka surfajad, kes ise sõidavad teistes purjelauaklassides. Oitmaa rääkis, et regati peavõistlusjuht tuleb Poolast, rajajuhid Lätist ja Leedust. Üheks võistluse kohtunikest peaks regati ajaks Tokyost tagasi jõudma ka Eesti olümpiasurfar Ingrid Puusta.
Eelmisel nädalavahetusel peeti Pirital noorpurjetajate regatt Baltic Cup Estonia, mille üks võistlusklass oli ka Techno293. Euroopa meistrivõistluste peaprooviks kujunenud võistlusel läks Eesti purjelauanoortel hästi, koju jäeti mitu ihaldatud medalit. Eestis on peamised noorte purjelauakeskused Noblessneri jahtklubi purjetamiskool ja Pirita surfiklubis tegutsev Tallinna Purjelauakool, noorteklassiga tegeldakse ka Hiiumaa ja Pärnu surfiklubides. Noblessneri jahtklubi purjetamiskooli (NYCS) peatreener Jaak Lukk ütles, et Techno 293 on rahvusvaheliselt väga oluline purjetamisklass. «T293 on purjelauasõidus nagu Optimist svertpaatidele ehk esimene võistlusklass alustavatele purjelauduritele,» sõnas ta. Suurima osalejate arvuga purjelauaklass maailmas.

Tallinna Purjelauakooli peatreener Aivar Kajakas lisas, et T293 on noorte suhtes aus klass. «Tegemist on monotüübiga ehk kõigil on täpselt ühesugune varustus, mis piirab tulemused ainult sõitja enda võimekuse peale. Kellelgi ei ole varustuse-eelist, keegi ei saa raha eest paremat kiirust osta,» selgitas Kajakas. Ka varustuse hinna poolest on see purjelauaspordi alustajatele jõukohane klass, kasutatud sõidukõlbliku purjelauakomplekti saab sama raha eest nagu elektritõukeratta või nutitelefoni.

«Techno on väga mitmekesiselt arendav klass nii sõidutehniliselt kui mõtteviisi poolest. Selle lauaga saab startida tuuletugevusega viiest kuni kahekümne viie sõlmeni, tänu laiale tuulevahemikule võimaldab Techno olla vee peal piisavalt palju tunde. Noored õpivad neile vastuvõetavas rahulikus rütmis purjelauasõidu taktikast aru saama ja arvestama teisi võistlejaid. Merel tehtud otsuste ja liigutuste põhjuse ja tagajärje seosed tulevad paremini välja,» rääkis Kajakas.

Jaak Lukk lisas, et T293 on kõige suurema osalejate arvuga purjelauaklass maailmas, kuna see on harjutusklass kõigile teistele purjelauaklassidele. «Kuigi järgmine olümpiaklass on veealuse tiivaga ehk foiliga purjelaud, on ka selle ettevalmistusklass ikka T293. Maailma tugevates purjelauariikides on Techno harrastajate arv väga suur, sest tippu jõudmiseks peab baas olema lai,» rõhutas Lukk ning lisas, et kuna olümpiaklass foil nõuab rohkem individuaaltööd, sobib Techno eelkõige spordikoolidele, sest nendega on lihtsam grupiga trenni teha.

«Kui sportlasel noorteklassi sobiv vanus läbi saab, siis vaatab igaüks juba ise, mis purjetamisklassis edasi liigub ning kuidas oma treeningud ja varustuse korraldatud saab,» sõnas Lukk. Siiski võiks päris algajad tema arvates purjetamise algtõed omandada ikkagi Optimistil.

«Kes on Optimistil kaks aastat sõitnud, saab T293 peal esimesel päeval hakkama. Otse purjelauale astudes tuleb alguses rohkem vette kukkuda,» selgitas Lukk.
Purjelauakooli õpilastega paljudel rahvusvahelistel purjelauavõistlustel käinud Aivar Kajaka sõnul on Eesti purjelaua- ja surfi­skeene üldiselt olnud Techno klassi suhtes skeptiliselt meelestatud ning mitmed klubid püüavad seda vahele jättes otse kiiremate võistlusklasside juurde liikuda.

Suvelõpu suurüritus Pirita rannas

«Aga nähes, mis selles klassis maailmas tegelikult toimub, on mul hea meel, et Tallinna tulevad noored ägedad tippsportlased ja meil on võimalik ise veenduda, et see on väga elujõuline klass. Näeme, kui palju rõõmu ja häid emotsioone see purjelauaklass ja selles võistlemine noortele pakub. Sama spordialaga tegelevatele noortele on sellised suurvõistlused heaks kohaks, kus tutvuda teiste riikide sportlastega, leida uusi tuttavaid, võimalik, et ka hilisemaid treeningukaaslasi ja sõpru,» rääkis Kajakas.

Kristel Oitmaa rõhutas, et kuna tegemist on noortevõistlusega, tulevad koos võistlejatega kaasa nende treenerid, pered ja sõbrad. Paljudel treeneritel on kaasas oma kummipaadid, mitmed rendivad paate kohapealt.
«Kokku teeb see päris arvestatava hulga inimesi ja veesõidukeid, mistõttu võistlusnädalal võib veeliiklus Pirita rannas päris tihedaks kujuneda,» märkis Oitmaa, soovitades pealtvaatajatel tutvuda kohapeal välja pandud juhistega ning järgida korraldajate suuniseid. Rahaliselt on võistluse korraldamist toetanud Kultuuriministeerium ja Tallinna linnavalitsus, vabatahtlikult panustavad paljud Eesti surfiklubid ja purjelaudurid.
Techno 293 purjelaud
Pikkus: 2,93 meetrit
Laius: 0,79 meetrit
Maht: 205 liitrit
Kaal: 13 kilogrammi
Purjevalik vastavalt vanusele:
5,8 ruutmeetrit
6,8 ruutmeetrit
7,8 ruutmeetrit
8,5 ruutmeetrit

Osalejate hinnangud:
12-aastane Bertha Kivistik on T293 purjelauaga U13-klassis võidu sõitnud kaks aastat, enne seda treenis ta kaks aastat õppepurjelaudadel. Rahvusvahelistel võistlustel on Bertha käinud vaid Lätis, teisi Tallinna saabuvaid konkurente pole ta veel näinud. Võistlusele on tal suured ootused nii sportlikus kui seltskondlikus mõttes.

«Pingutan, treenin iga päev ja usun, et tuleb hea tulemus. Aga lätlased on üsna tugevad ja itaallased ja prantslased ka, räägiti, et nad teevad kaks korda päevas trenni. Arvan, et nad on päris head, aga ma peaksin suutma konkureerida küll. Tegelikult tahaks mõne teise riigi purjelauasportlastega sõbraks ka saada, kogu aeg ei pea konkureerima. Purjelaud on lõbus ja lahe ala, aga samas annab oskuse merel iseseisvalt hakkama saada!»

17-aastane Joonas Mik on juba kogenud purjelaudur. 2019. aastal jõudis ta Techno MMi regatil Hispaanias Cadizis on U17 arvestuses kuldlaevastikku, eelmisel aastal jäid suurvõistlused kahjuks ära. Kuigi Joonas on asunud treenima ja võistlema ka foil-klassis, stardib ta augustis siiski ka T293 laual.

«Selline suurvõistlus on lahe selle poolest, et tuleb palju uusi nägusid ja tekib uusi olukordi. Teiste riikide koondistel on teistmoodi võistlustaktikad ja seda on huvitav jälgida. Cadizi regatist jäi mul hea koostöö lätlastega, suhtlusäppide kaudu jälgime üksteist ka saksa ja argentiina purjelauduritega, jagame pilte ja vahetame kogemusi. Kui selline üritus tuleb Tallinna, soovitan kõigil osa võtta, see on hea kogemus. Paremat võimalust oma oskuste ja varustuse proovile panekuks ei ole olemas. Ise olen kahe aastaga füüsiliselt edasi arenenud, liikusin edasi ka uue treeneri juurde. Matthew Rickard on praegu Ingridiga Tokyos, aga loodan temaga edasi areneda ka võistlustaktika osas.»

Techno293 Euroopa meistrivõistluste koduleht: https://europeans2021.techno293.org

Võistluseid toetab Kultuuriministeerium ja Tallinna linn.

Jaano Martin Ots

Techno vaadeTechnos üld
Üld Lisett