Postimehe artikkel Jaano Martin Otsalt (12.08.2021):

Uus purjelaua olümpiaklass IQFoil viib surfajad merele ka vaiksema tuulega

Oskar Lillepea lendab veealusel tiival kuldlaevastiku suunas

13- aastane Oskar Lillepea saavutas juuli lõpus Itaalias Garda järvel uue olümpiapurjelauaklassi IQFoil maailmameistrivõistlustel alla 15-aastaste noorte arvestuses 15. koha. Eesmärk on jõuda olümpiaregatile.

Oskari treener, tiimijuht ja manager, tema isa Ivo Lillepea loodab, et IQFoili harrastamine ja treenimine hakkab Eestis peagi ka laiemalt levima. Hetkel on jahtklubide liidu purjetamise akadeemias üheksa foilipurjelauasõitjat, lisaks omal käel harrastajad. Tänavu võisteldakse Eestis foil-purjelaua vabaklassis, ehk lisaks olümpiaklassiks valitud IQFoil varustusele võib kasutada ka teiste tootjate foile, purjesid ja laudu. Eesti edetabelis foili klassis hetkel esikohta hoidva John Kaju sõnul annab see eelise võistlejatele, kelle rahakott ja töökoda lubavad endale parema kujuga veealuseid tiibu soetada või ehitada.

Tugipaadi puudumine rikkus võistluse

Juuli lõpul Itaalias Garda järvel peetud esimestel noorte IQFoili maailmameistrivõistlustel osales 280 noort. Maailmameistritiitlid anti välja poiste ja tüdrukute vanuseklassides U19 ja U17, kuid et oli ka palju nooremaid osalejaid, siis tehti vanuseklassis U15 eraldi arvestus, kus tiitlite asemel jagati medaleid. Esindatud olid tugevamad purjetamisriigid nagu Hong Kong, USA, Prantsusmaa, Itaalia, Poola, Norra, Israel, Läti. Enamasti olid koondistel kaasas ka treenerid ja tugipaadid, mõnel koguni mitu. Lätist osales kaheksa noort, Eestist oli Oskar Lillepea üksi.

Oskaril algas võistlus hästi, pärast esimesi sõite oli ta U15 arvestuses kümnendal kohal ning tundus olevat võimalik pääseda U17 kuldlaevastikku. Äiksetormi pärast oli võistlusel hulgaliselt valestarte ja sõitude katkestamisi. Kuna Lillepea tiimil polnud varustuse trimmimiseks tugipaati, maksis eksimus laua seadistustes end valusalt kätte ja Oskar kaotas mitmeid kohti. Kui trimm hiljem kaldal paika saadi, hakkas Oskari positsioon paranema, lõpuks oli ta oma sõidus märgis koguni neljandal positsioonil. Lõpptulemuseks jäi hõbelaevastiku 21. ning kogu U17 arvestuse 53 koht. Oma vanuseklassis alla 15-aastaste hulgas oli tulemuseks 15. koht.

Mitmed riigid on saanud edumaa

Tokyo olümpiamängudel viimast korda kavas olnud svertpurjelaual RS:X 16. kohale tulnud Ingrid Puusta ütles, et IQ Foil on senisest täiesti erinev klass.

„Lisaks varustusele erinevad ka võistlusrajad, suur muudatus on ka see, et IQ Foilis on eelis raskematel sõitjatel,“ rääkis Puusta.

„Suurema kaaluga sõitjatel on lihtsam, purje energia läheb kiirusesse. Seepärast saab Oskaril lähiaastatel suurematega konkureerides keeruline olema, aga ülejärgmistele olümpiamängudele võib juba mõelda,“ tõdes Lillepea.

„Rääkides erinevate riikide treenerite ja sportlastega selgus, et väga paljud noored on eelnevalt sõitnud ettevalmistusklassis Techno293, aga täna treenitakse juba enamasti foiliga. Kellel T293 varustus alles, käib aeg-ajalt Technoga võistlemas, nagu sõidetakse olümpiaklassi kõrval ka slaalomit, lainesurfi ja wingfoili,“ selgitas Lillepea.

Üleminekul foilivale purjelauale on maailmas kasutusel kaks lähenemisviisi. Lisaks traditsioonilisele, mille kohaselt omandatakse esimestel aastatel põhitõed ettevalmistusklassi Techno 293 laudadel, on osad purjetamiskoolid viinud sisse ka foiliva purjelaua algõppegrupid. John Kaju märkis, et takistuseks võib siin saada varustuse kättesaadavus.

„Mina sain tellitud IQFoili komplekti kätte sügisel, aga mõned ootasid pool hooaega,“ rääkis Kaju, kuid ei osanud öelda, kas selle põhjuseks on hüppeliselt kasvanud nõudlus või koroonakriisi tekitatud tarneprobleemid. Eelised on siin riikidel, kes saavad varustust osta rahvusvahelise klassiorganisatsiooni toetusega, näiteks lätlased said hulga komplekte poole hinnaga.

„World Sailing on koos IQFoil Youth ja Junior klassidega loonud spetsiaalse noortevarustuse, et lastel  oleks võimalik väiksemate kuludega treenida. Kasvades saab varustust täiendada,“ rääkis Lillepea ning arvas, et ka Eestis tuleks keskenduda noorte olümpiaklassi IQFoil treeningutele, kuna konkurents kuldlaevastikku ehk tulemustetabeli esimesse poolde on tihe.

Jahtklubide Liidu peasekretär Ott Kallas ütles, et purjelaua võistlusklassi arengukavade ja võistluskalendri koostamine on Eesti purjelaualiidu ülesanne.

„Kuna tegemist on olümpiaklassiga, rahastab selle ala ettevalmistust kultuuriministeeriumi otsuste alusel Eesti olümpiakomitee. IQFoil klassil ja selle juurde viivatel noorteklassidel on süsteemis kindlasti oma koht. Kuni pole teisiti otsustatud, on olümpiaklassi ettevalmistavaks klassiks svertpurjelaud Techno 293,“ märkis Kallas. Augusti lõpul toimuvad Tallinnas Tecno293 klassi Euroopa meistrivõistlused. Eesti purjelaualiidu peasekretär Kristel Oitmaa lisas, et olümpiaklassi IQFoil noorteklasside treeningu- ja ettevalmistustegevuse korralduse osas toimub septembris noorte treeninguid korraldavate klubide esindajate ja Eesti purjelaualiidu kohtumine.

„Püüame jõuda konsensuslikule seisukohale,  kuidas IQFoili noorte treeningutega edasi minna,“ ütles Oitmaa.

Uue klassi edetabel alles kujuneb

16.-22. augustini osalevad Eesti foilipurjelaudurid Frank Ervin, Joonas Mik ja John Kaju Šveitsis Silvaplana järvel esimestel IQFoili täiskasvanute ja U21 noorte maailmameistrivõistlustel. Kaju sõnul on see pärast pikka võistluspausi esimene võimalus saada aimu, kuidas läheb konkurentidel teistes riikides.

„Pole nii palju sõita saanud, et olukorda hinnata. Eestis sõidavad noored foiliga väga vähe, paljud alustasid alles eelmisel aastal. Suurtel koondistel on eeliseks, et nad saavad omavahel võisteldes treenida, sisemine konkurents on tugev,“ kirjeldas Kaju.

KOMMENTAAR:

Oskar Lillepea

Mulle meeldib surfata. Alustasin 7-aastaselt, sõidan kõikides purjelauaklassides, ka slaalomit ja lainesõitu. Foil on uus ja lahe asi, sellega võistlen rajasõidus. Trenni tegemine oleneb tuulest, kolm-neli päeva nädalas kindlasti. Kui on tugev tuul, sõidan iga päev. Nüüd foiliga on lihtsam, saab ka nõrgema tuulega sõitma. Põhiline erinevus on, et foiliga saab valida sõidukursse rohkem vastu- ja allatuult. Ja pöörde tegemisel peab võtma suurema kaare, foiliv laud on väga tundlik. Peab jälgima, et madalas vees ja kivide lähedal ei sõida, foili mast on päris pikk ja peab vaatama, et põhja ei ulatuks. Kõrgelt kukkumist ma ei karda. Olen kaks korda kõvasti kukkunud, löögi eest kaitsev vest peab kindlasti seljas olema ja kiiver. Ja tuult peab hoolega jälgima. Kui tugevam puhang tuleb, peab olukorda juba ette kontrollima, purjest tuult välja laskma ja laua tuule poole kallutama, muidu kipub lendu minema.

INFOBOKS: Foili olemus ja klassid

Veealune tiib ehk foil pole uus leiutis, neid kasutatakse alates 1950-ndatest aastatest väiksematel reisilaevadel ja mootorpaatidel. Foili tekitatud hüdrodünaamiline jõud tõstab veesõiduki kere veest välja, veetakistus väheneb ning aluse kiirus kasvab. Sama energiakuluga, millega vett läbiv laevakere saavutas kiiruse kuni paarkümmend kilomeetrit tunnis, võib foiliga laev jõuda saja kilomeetrini tunnis.

Purjetamist on uudsetest kergetest materjalidest foilid tundmatuseni muutnud. Foilidel kihutavad ligi sajakilomeetrise tunnikiirusega kahekümnemeetrised America’s Cup purjekad ning ümbermaailmaregati Vendee Globe jahid. Pika varre ehk masti otsas lendavad foili abil vee kohal ka purjelaudurid ja lohesurfajad, kes pääsevad nüüd sõitma palju vaiksema tuulega.

Kuna foiliga purje- ja lohelauduadel on kiirused suuremad ja kukkumise korral lendab sportlane vette kõrgemalt, on foilivõistlustel kohustuslik kanda kiivrit ja löökide eest kaitsevat päästevesti.

Laste foiliva purjelaua komplekt maksab 4600 eurot, täiskasvanute komplekt ligi 10 tuhat

Foili ehk veealuse tiiva osad:
Mast
Fuselage
Esitiib
Tagatiib

Lastel purjesuurused 5, 6 ja 7 ruutmeetrit,
U19 noortel 8 ruutmeetrit,
täiskasvanutel 9 ruutmeetrit

Ingrid Puusta kommentaar:

«Ma praegu võtan natukene aega ja vaatan. Käin iQFoiliga sõitmas treeningute väliselt.

Olümpiaklassi iQFoil treening- ja ettevalmistustegevus Eestis juba käib. Hetkel on meil Eesti purjetamisakadeemia all treenimas üheksa sõitjat ning noormemad sõitjad youth varustusega treenivad veel iseseisvalt Techno293 treeningute kõrvalt. Kui kõik läheb hästi, siis akadeemia programm jätkub, ning iQFoilerid saavad juba sel talvel treenida koos teiste riikide sõitjatega Hispaanias. Suure tõenäosusega minnakse oktoobris ka Euroopa meistrivõistlustele Prantsusmaale. Kolm Eesti sõitjat osalevad toimuvatel iQFoil maailmameistrivõistlustel Silvaplanas. Joonas Mik, John Kaju ja Frank Ervin. Mina näen, et noortel ehk youth U19 klassi varustusega sõitjatel peaks olema eraldi treeninggrupp akadeemia all või siis iga klubi loob ise selle grupi ning leiab treeneri. Seeniorite ja noorte kiiruste vahe on liiga suur, et koos treenida. Junior ehk juuniorite varustusele U17 saab noor tulla juba ehk 12- või 13-aastaselt, eeldusel, et ta on juba oskab purjelauaga sõita või on treeninud Tehno293 klassis. Juuniorid saavad ise valida kolme purje vahel 5, 6 või 7 ruutmeetrit, purje valik oleneb siis lapse suurusest. Ma ise usun, et Techno293 U13 klass jääb alles, seal õpitakse sõitma rada ja võistlema, kuid peale seda liigutakse üle juba IQFoil klassi.

Matthew, minu enda treener on juba suve algusest peale treeninud Pirital seenioreid Jahtklubide liidu purjetamise akadeemia egiidi all ning need treeningud jätkuvad ka nüüd peale olümpiat. Hetkel annan aga mina ise neid trenne.»

Oskar Gardal võistlemas Oskar Lillepea Gardal Oskar Lillepea