Nädalavahetusel, 16.-17. juulil toimusid Pirital Tallinnas rahvusvahelised purjelauavõistlused Baltic Cup Estonia 2022 ja Garmin Purjetamise Karikasarja II etapp tehnodele ning iQfoilile. Kokku osales pea 100 võistleja Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest. Võistlustulle astusid sportlased Techno293, Formula Foil Open ja iQfoil klassidest.

Baltic Cup võistlussarja peetakse alates 1999. aastast ja tegemist on regiooni kõige vanema purjelaua võistlussarjaga, mille etapid toimuvad Eestis, Lätis ja Leedus.

Kahel päeval toimunud võistlustel puhus pea kogu aeg loodekas 14 – 24 knotsi, mis tõstis Pirita lahes laine erinevate sportlaste hinnangul 1,5 – 2 m kõrguseks. Paljudel noortel oli raskusi rajale jõudmisega, kuna randa tormav murdlaine nurjas vähesema kogemusega sportlaste kaldastardid. Võistlusraja läbimine nõudis noortelt tõsist eneseületust, mida oli näha lõunapausile saabunute nägudest.

Samuti oli võistluse sujuva toimumise tagamine suureks väljakutseks rajakohtunikele ja märgipanijatele, kes iga paari sekundi järel said suure sahmaka vett kas krae vahele või kummikusse.

Eestlastele olid võistlused vaieldamatult edukad. Koduvetes on lihtsam sõite strateegiliselt planeerida, teades tuule tugevuse, suuna ning lainete koosmõju ning maamärke.

Allolevalt eestlaste poodiumikohad ja arvestused:

TechnoU13 üldarvestuse ja poistes arvestuse võitja oli ülekaalukalt kõikide sõiduvõitudega Viljams Preiss Lätist. Teise koha võitis Kristers Krauklis, samuti Lätist ja kolmandale kõrgele kohale sõitis ennast Tallinna Purjelauakooli hetkel vaid 10 aastane noorsportlane Leonid Turovski. Techno293 U13 tüdrukute arvestuses võitis esikoha Estere Vilnite Lätist, teisele kohale tuli Noblessneri Purjetamiskoolist Johanna Lukk ja kolmandaks Läti tüdruk Marta Ieva Dale.

Techno293 U15 üldarvestuse ja tüdrukute arvestuse panid kinni võitmatud surfitüdrukud Tallinna Purjelauakoolist – Liisa Marii Kalk ja Bertha  Kivistik, kus Liisa võitis esikoha viie sõiduvõiduga kaheksast! Kolmanda koha võitis Ernests Jekabsons Lätist. Võitjatüdruk Liisa arvas võistlustest nii: „Mulle meeldis võistelda, sest oli hea tugev tuul ja ma tundsin ennast sõitude ajal kindlalt. Teises stardis kukkusin, aga kõik teised stardid tulid ilusti välja ja märkides ei kukkunud. Mõnus oli kihutada ja vahepeal lennata“.

Liisa Bertha

Techno293 U17 üldarvestuse ja noormeeste arvestuse võitis lätlane Eduards Niedra. Kõrge teise koha saavutas väga häid sõite teinud Karl Sören Tamm Noblessneri Purjetamiskoolist.

Kaur

Tüdrukute arvestuses saavutasid eestlannad Marta Arete Sokk Noblessneri Purjetamiskoolist ja Natali Šank Tallinna Purjelauakoolist kaksikvõidu, kus Marta võitis esikoha ja Natali teise koha.

Marta natali

TechnoPlus arvestuses võitsid esikolmiku Noblessneri Purjetamiskooli surfarid – esikoht Kaur Säärits, teine koht Jakob Tuubel ja kolmas koht Liisbeth Orav. Võitja Kaur Säärits: “Ilm oli enam vähem perfektne, laine vaid harjumatult suur, kuna treenin Noblessneris, kus pole peaaegu kunagi lainet. Taktikalised otsused olid enamjaolt õiged, probleemid tekkisid leeliinide peal pautimisel – päris mitmel korral jäi märgist puudu vaid mõni meeter ja sellise ilmaga on lisapaudid üpris kulukad. Rahule võin jääda startidega ja tuule ning lainega toime tulemisega võrreldes konkurentidega. Toit oli super.”

Kaur 2

Liisbet Jakob

Betti Vainküla, Tallinna Purjelauakooli tehnode asendustreener: „Ilmaolud olid ääretult keerulised – tugev tuul ja suur laine, mis tõi välja erinevaid emotsioone – võitjatel magusamad võidud ja algajamatel rõõmsa meele starti jõudmisest või isegi sõidu lõpetamisest. Välja tooks eraldi Grita (EST74) ja Leonidi (EST110), kes on meie kõige nooremad ja pidasid vapralt vastu mõlemad päevad. Võistlused olid hästi korraldatud ja palju õnne kõikidele võitjatele!“

“Ilmaolud olid rasked ja Noblessneri Purjetamiskooli jaoks vajalikud. Meie noortel on vähe kogemusi tiheda ja terava lainega. Täna oleme juba paremad. Meie kõige nooremad said ettekujutuse Pirita ja välisvõistlejate tasemest. Said enesekindlust, et tugeva laine ja tuulega saab sõita ka õige varustusega. Kogu võistlus andis meile motivatsiooni treeninguteks,” hindas omaltpoolt võistluseid Jaak Lukk, Noblessneri Purjetamiskooli treener.

iQfoil U17 üldarvestuse võitis Oskar Lillepea Black Team Estoniast, teine ja kolmas koht läksid Lätti, vastavalt Jurgis Vaivodsile ja Marta Lilu Berlandele.

Oskar

iQfoil U19 naiste arvestuses tuli võitjaks soomlanna Sofia Hämäläinen (HSK), teise koha saavutas Lisett Aasmets (TPLK ja Black team Estonia) ja kolmanda koha lätlanna Marta Klavina.

Lisett ja sofia

 

iQfoil U19 arvestuses võitis kõrge teise koha meie just äsja purjetamise MM-ilt 16. kohaga naasnud Joonas Mik (Pirita Surfiklubi/TPLK). Poodiumi kõrgeim koht võeti lätlase Davis Mazaisi poolt. Kolmanda koha saavutas samuti lätlane, Jekabs Ceze.

Joonas

 

iQfoil U21 poodiumi vallutasid eestlased: võitja – Frank Ervin (Black Team Estonia), teine koht – Romek Roolaht (Pirita Surfiklubi/TPLK) ja kolmas koht – Kristofer Rajasalu (Pirita Surfiklubi).

Frank Romek 2 Kristofer

iQfoil naiste üldarvestuses võitis meie kolmekordne olümpiasportlane ja Pariisi olümpiaks valmistuv Ingrid Puusta. Teiseks tuli samuti olümpiasportlane, Tuuli Petäja – Sirén Soomest.

Ingrid

iQfoil üldarvestuses võidutsesid eestlased: võitja – Frank Ervin (Black Team Estonia), teine koht – Romek Roolaht, kolmas koht – Renar Roolaht (Black Team Estonia).

foil

Formula Foil Open naiste arvestuses võitis taas Ingrid Puusta soomlanna Tuuli Petäja – Sirén’i ees.

iqfoil naised

Formula Foil Open üldarvestuse võitjaks trooniti John Kaju Saaremaa Surfiklubist, teiseks tuli Frank Ervin ja kolmandaks Romek Roolaht. Võitja, John Kaju kommentaar: „Võistlus oli üsna raske, tugevad tuuled ja kohati üsna ebameeldiv laine – pidi foiliga väga ettevaatlikult sõitma. Kuna tervislikel põhjustel pole ma pikalt saanud treenida, siis otsustasin alles viimasel hetkel võistelda, et näha, kas ja kui palju keha üldse sellist koormust kannatab. Selles osas sai kõik eesmärgid täidetud, ning saab kenasti edasi minna.“

John 2

Formula  Foil Open Masterite võitja oli Erno Kaasik ja teine Janis Rencis Lätist. Formula Foil Open Grand Masterite võitja oli taas Erno Kaasik ja teine Ansis Dale.

Erno 2

„Soome ja Baltikumi purjelaua foili fliit jättis hästi koolitatud purjetajate mulje, seega hea töö treenerite poolt. Professionaalsete purjetajatega on Race Committee-l alati hea meel koostööd teha,“ andis positiivse hinnangu peavõistlusjuht ja foili raja juht, Martin Berkmann.

Suured tänud kogu meeskonnale, kes tagasid laitmatu võistluskorralduse nendes karmides ilmaoludes: Martin Berkmann, Robertas Gradauskas, Vahur Haava, Peeter Mamontov, Toomas Pertel, Katrin Justus, Pritta Paadik, Marili Ringo, Lola Maria Pärna, Tiina Viira, Elen Brandmeister.  Samuti suured tänud Pirita Surfiklubile külalislahkuse eest!

Võistluseid toetasid Tallinna linn, Eesti Purjelaualiit, Surfhouse ja Prike.

Võistlustulemused SIIT

Fotod Veiko Vainkülalt:

Esimene võistluspäev SIIT

Teine võistluspäev SIIT

Videokokkuvõte Raul Harrolt  SIIT

 

Kristel Oitmaa

Batic Cup Estonia 2022 regati direktor ja Eesti Purjelaualiidu peasekretär

+372 5228877

 

Üldvaade 2võitjad   U152 U21 U15 p U15 U13 Tuuli2 Tuuli Techno4 Techno start T plus Romek 2 Renar Remi2 Remi Paul Oskar Nycs natali master foil Marta Lisett ja sofia Liisbet Liisa Kristofer Kert Kaur 2 Kaur Juris Joonas John 2 John Jakob iqfoil naised Iqfoil U19 iqfoil t inks Ingrid Grita Frank Foilid foil gm Foil 3 foil Evert Erno 2 Erno Bertha Baltic cup