Intervjuu kolmekordse olümpiasportlase, purjelauduri Ingrid Puustaga (EST1), kes valmistub oma neljandateks olümpiamängudeks, mis toimuvad Pariisis 2024. aastal ja seda purjelaua uues, iQfoil võistlusklassis.

 

2023 võistlushooaja ettevalmistus on käimas täie hooga. Räägi pisut lähemalt, kus ja kuidas oled siiani treeninud? 

Tegemist on ikkagi nii uue klassiga, et kõik riigid veel õpivad, kuidas seda varustust kõige paremini seadistada ja milliseid tehnikaid kasutada, et olla kiirem ja sõita efektiivset nurka. 2022. aasta lõpus viisime kogu Eesti iQfoili tiimi varustuse Lanzarotele, et seal terve tiimiga treenida kolm nädalat. Hiljem treenisin iseseisvalt koos teiste riikide sõitjatega kokku peaaegu kaks kuud. Selle aja jooksul oli ka kaks rahvusvahelist võistlust ning nende võistluste tulemustest oli näha, et oleme leidnud uusi seadistusi ja tehnikat.

Lanzarote saar on absoluutselt ideaalne asukoht purjelaua treeninguteks. 99% päevadest puhub tuul ja paistab päike. Nüüdsest on Lanzarote minu absoluutselt lemmik koht, kus treenida ning ei jõua ära oodata aasta lõppu, et sinna tagasi minna.

Kes on sinu peamised sparringupartnerid? 

Enamus riike treenisid talvel Lanzarotel ning see võimaldas meil mitu korda nädalas teha võistlussõite koos teiste riikide sõitjatega. Meil endal on ka väga suur tiim, kellega saame kvaliteetseid trenne läbi viia, kuid suur osa tiimist ei saanud kahjuks Lanzarotele jääda terveks ajaks. Kui ma olen üksi laagris, siis ühinen Soome, Inglismaa või Saksamaa sõitjatega.

Millist treeningmetoodikat hetkel järgid?

Enda treeninggrupi olemasolu on ülimalt väärtuslik. Trennid on palju efektiivsemad ning saab jagada teadmisi ning lihvida just neid külgi, mis on sinu tiimile kasulikud.

Peagi on toimumas Euroopa meistrivõistlused. Milliste kohtade eest võitlema lähed?

Euroopa meistrivõistlused on osa ettevalmistusest ja väga tähtsaks võistluseks kindlasti. Veelgi olulisemad on aga augustis toimuvad maailmameistrivõistlused Haagis Hollandis, kus väljastatakse esimesed piletid Pariisi olümpiale.

Kui sa analüüsid tänaseid iQfoili poodiumi naisi, siis mida nemad teevad täna sinust paremini? 

Ma arvan, et hetkel on neil lihtsalt rohkem veetunde selle varustusega ning olulist rolli mängib ka kaalu erinevus.

Mis on sinu tugevused rajal ja mida pead veel lihvima?

Tundub, et minu tugevuseks on allatuuled, suudan head kiirust ja nurka säilitada. Lihvima peab kindlasti külgtuult lainete ja tugeva tuulega. Samuti ei tunne ma veel slaalomi startides ennast 100% tugevalt.

2023.a. peaeesmärgiks on kvalifitseerida Eestile pilet 2024.a. olümpiamängudele ja jõuda rahvusvahelisel võistlusel medalisõitu. Võtta veel kaalust juurde!

iQfoil kui uus olümpiaala – kirjelda tänaseid sportlasi, nende võistlusteks ettevalmistumise taktikat ja võimalusi võrreldes eestlastega. 

Suurriigid treenivad läbi aasta täiskohaga ning neil on ka tugev finantsiline tugi, mis motiveerib neid 100% pühenduma spordile. Samuti aitab ka suur ja tugev treeninggrupi olemasolu kodus, mis meil ka on, kuid vajab veel taseme tõusu.

Kirjelda konkurentsi ja kes on täna poodiumil või kümne hulgas? 

Iisraeli naised (5 – 6) on hetkel kõik kümne seas. Neil on väga tugev programm ning nad pushivad üksteist järgmisele tasemele. Muidugi on purjelaud ka seal riigis üks olulisi spordialasid, mis toob suure tähelepanu sellele alale.

Kirjelda meie iQfoil Team Estoniat ja kui oluline on sulle sellise meeskonna olemasolu ning koos treenimine? 

Koduse tiimi olemasolu aitab kiirendada arengut, motiveerime üksteist ning saab teha väga häid treeninguid kodus ja ei pea reisima meie hooajal.

Millise metoodika alusel toimub olümpiapiletite jagamine?

Kokku on naiste iQfoili fliidis 24 piletit: 1 olümpiamängude organiseerijale, Prantsusmaale, 11 piletit lähevad jagamisele World Sailing MM-il (2023 .a.) , seejärel 6 kontinentidele, kusjuures Euroopa koht sõidetakse välja 2024. a. Euroopa meistrivõistlustel, 5 Hyeres maailmakarika etapil 2024.a. (last chance regatta)  ja 1 Merging Counries esindajale. Loe Pariisi 2024 olümpiamängude purjetamise kvalifitseerumisreegleid SIIT.

Iqfoilis on väga palju riike, mis teeb pileti saamise päris raskeks Euroopa riigile.

Lõpetuseks, miks sa tegeled surfiga? 

See on elustiil, mille osaks ma olen õnneks saanud. Raske on elu ette kujutada ilma surfamise või purjetamiseta. Ma naudin, et ma saan minna iseseisvalt merele ning ei ole kättesaadav ja otsustan ise kuhu oma varustusega sõidan.

Surf annab mulle võimaluse olla väljas, tihti päikese rohketes kohtades, teha seda mida naudin, kohtuda erinevate riikide sportlastega ja treenida enda eesmärkide nimel. Mõned aastad tagasi ma arvasin, et pean loobuma traditsiooniliselt elustiilist, kuid nüüd hindan seda vastupidiselt. Mul on just vedanud, et olen suutnud treenida ennast sellele tasemele ja jätkata seda teed. Isegi kui ma lõpetan enda sportlaskarjääri, siis soovin olla ikka seotud olümpiapurjetamisega.

See spordiala on mulle nii palju andnud, mitte ainult purjetamise,- vaid ka elukogemusi. Purjetajana sa pead oskama treileriga manööverdada, paati vette lasta, oma lauda parandada ehk klaasriiet  ja epoksit käsitleda, reise organiseerida, olla pikkade reiside autojuht ja nimekiri läheb edasi.

Sõnum Eesti surfikogukonnale: Elage kaasa @iqfoilteamestonia tiimi teekonnale!

Vt ka Ingridi FB-d.

 

Intervjueeris: Kristel Oitmaa, Eesti Purjelaualiidu peasekretär

PS: suured tänud Ingridi treenerile Matthew Rickardile, kelle panus Ingridi edukas sportlaskarjääris on märkimisväärne!

Fotod: Sailing Energy

Lanzarote International Regatta 2023. © Sailing Energy  15 February, 2023

Lanzarote International Regatta 2023.
© Sailing Energy
15 February, 2023

Ingrid 2 Ingrid 3