Tuntud Eesti purjelauduri Cerly Auliku (EST102) eestvedamisel toimus 18. märtsil heategevuslik surfivõistlus mäesuuskadel ja wingi ehk tiivaga Harku järvel, millega toetati tsüstilise fibroosiga võitlejaid. Kokku oli tulnud kamp vägevaid naisi, kes trotsisid bikiinides jääl külma ja puhanguti 18 m/s tuuleiile! Kogu ettevõtmise eesmärgiks oli tuua tähelepanu tsüstilise fibroosiga võitlejatele, kelle eluks vajalikke ravimeid Tervisekassa ei toeta.

Idee autor Cerly Aulik: „Mõte teha bikiiniwingi võistus tuli sellest, et sai sõbranna Annikaga proovitud, kuidas tundub wingida bikiinides talvel jää peal. See adrekalaks oli mega. Ma sain kohe aru, et sellist asja ei saa ainult endale hoida ja seda tuleb jagada. Aga jagada kuidas ja miks? Sellele tuleb lisada ka midagi tähtsat. Esimese asjana meenus mulle kohe mu oma armas vennapoeg, kes on 9 aastane ja kellel ongi tsüstiline fibroos. Mõeldud tehtud ja idee oligi valmis. Nimeks sai „Heategevuslik bikiiniwingi võistlus“. Kutsusin kõiki surfitüdrukuid, keda teadsin. Enamus oli kohe vaimustuses, aga mõnda pidi ikka natuke rohkem meelitama. Võistluspäev käes ja tuult oli rohkem kui küll. Ma olin ikka väga mures, et kuidas neil läheb ja, et nad  ikka püsti jääks. Õnneks läks kõik hästi ja saime oma sõidud sõidetud. Mulle tundus, et saime üheskoos seda eufooriat tunda. Meil on siin väikeses Eestis tõeliselt ilusad, osavad ja heatahtlikud naised. Me teeme seda kindlasti uuesti.“

Stardis oli 15 vaprat naist ja esikolmik kujunes nii: Triina Trei esimene, Cerly Aulik teine ja Annika Tuisk kolmas.

Võitja Triina Trei otsustas võistlustest osa võtta, sest see tundus põnev ja piire nihutav ettevõtmine. Samuti oli oluline võistluste eesmärk – toetada tsüstilise fibroosi haigeid. „Tore, kui meie väike julgustükk suudab haruldasele meditsiinilisele probleemile veidi rohkem tähelepanu tõmmata“, ütles Triine. „Võidu tõi võibolla suur võistluskogemus. See talv olen tiivas päris palju sõita ja võistelda saanud ning selles mõttes mul närvi sees polnud. Küll aga põdesin hirmsasti ilmastikutingimuste pärast, sest olen parasjagu külmavares ja kartsin, et külmun juba enne starti kringliks. Õnneks ei olnudki nii hull kui arvasin ja pidasin lõpuni vastu! Nii et tegelikult võtsin sealt lausa kaks võitu – ühe iseenda üle ja teise slaalomis“, on võitja kommentaarid võistluskogemusele.

Lisaks arvas Triine, et kõige meeldejäävam oligi vast näha sellist hulka vapraid naisi, kes end hulljulgelt tormi tuulte rüppe viskasid. „Olgem ausad, ilm oli päris ekstreemne – puhanguid kuni 18m/s ja mitte just kõige päikselisem taevas. Sellise tuule käes paljalt sõita on paras katsumus. Esmakordselt näen Eesti surfivõistlustel nii palju naisosalejaid! See oli tõeliselt äge kamp!“, ütles võidunaine.

Suur tänu Cerlyle ja kõikidele teistele, kes sellele ettevõtmisele kaasa aitasid:

Toeta tsüstilise fibroosi haigeid läbi Janno Puusepa Fondi: https://www.facebook.com/JannoPuusepaFond

Fotod: Raul Harro

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

 

untitled (1 of 5) untitled (2 of 5) untitled (3 of 5) untitled (4 of 5) untitled (5 of 5)