6.-14. mai toimusid Patrases Kreekas iQfoili Euroopa meistrivõistlused. Eestit esindasid meie kolmekordne olümpiasportlane Ingrid Puusta Olympic WindsurferEmma Viktoria MillendFrank Ervin Est-207Renar Roolaht ja Romek Roolaht. Treenerina jõustas sportlasi iQfoil Team Estonia treener Matthew Rickard.

Naiste arvestuses võistles 89 ja meeste arvestuses 114 tippsportlast nii Euroopa riikidest kui Argentiinast, Jaapanist, Brasiiliast, Austraaliast, Hiinast, Ameerika Ühendriikidest, Hong Kongist, Mehhikost, Uus-Meremaalt ja Arubalt.

Ilmaolud kogu võistluste perioodi olid äärmiselt keerulised ja heitlikud – esimestel võistluspäevadel võideldi tuulega isegi kuni 30 knotsi, misjärel tuul vaibus sedavõrd, et sõitusid ei korraldatud.

Naiste värske 2023 Euroopa meister on Mina Mobekk Norrast, kellele järgnesid Sharon Kanton Iisraelist ja Emma Wilson Suurbritanniast. Meeste Euroopa meistriks trooniti Nicolò Renna Itaaliast, teise koha saavutas Sebastian Koerdel Saksamaalt ja kolmanda Kiran Badloe Hollandist.

iQfoil on siiski pigem uus võistlusklass ja igalt sellise rahvusvaheliselt kõrge konkurentsiga võistlustelt kogutakse hindamatuid kogemusi.

Treener Matthew Rickard hindab kõrgelt iga sportlase individuaalset teadlikkust ja võimet mõista oma tugevaid ja nõrku külgi. „Iga sportlase jaoks on ülioluline olla enda vastu aus, teada, milleks ta on võimeline ja kui palju tööd on vaja teha, et liikuda samm edasi. Ma ei ole sportlaste karjääri selles etapis tulemuste pärast liiga mures, vaid pigem iga üksiku puzzletüki õigesse kohta asetamise osas, et saavutada tugev lõpptulemus. Kärsitumatel võib seda olla raske mõista, kuid kui peamised tükid kokku saavad, hakkavad tulemused kindlasti paranema. Kui sportlased on rahvusvahelise laevastiku tuumikuga kokku puutunud, algab kõige raskem töö, kus väga väikeste sammude tegemiseks on vaja palju eriväljaõpet. Talvine treening oli väga efektiivne enne IQ mänge Hispaanias, kus paljud meie meeskonnaliikmed olid oma esituses tipptasemel. Mitmete asjaolude tõttu tekkis meil aga EM-ile eelnevates treeningutes suur puudujääk, mis kajastus teatud mõttes ka võistlustulemustes. Oluline on hoida treeninguid pidevas progressioonis, vastasel juhul astume iga 2 sammu edasi asemel 1 sammu tagasi. Meeskonna üldine kiirus kõigis tingimustes on oluliselt paranenud, samuti parem arusaamine, millised on võtmevaldkonnad – üldine teadlikkus võistluse strateegiast ja taktikast. Oleme talviseid treeninguid täiel rinnal nautinud, kuna näeme, et töö on hakanud väga hästi vilja kandma, mis on väga rahuldust pakkuv. Tunnen, et minuga koos töötava sportlaste rühmaga oleme loonud tugeva professionaalse suhte ja usaldusliku sideme, mida koos arendada. Ma tunnen, et oleme paljude heade asjade alguses ja ma loodan, et need sportlased jätkavad pingutamist ja jäävad pikaks ajaks pühenduma. Mitmete meie sportlaste jaoks on potentsiaal suur ja ma usun, et lähitulevikus on meil üllatustulemusi“, ütleb kokkuvõtvalt Matthew Rickard.

Ingrid Puusta: „Võistlustelt lootsin palju võistlussõite ning erinevaid distsipliine koos suure grupiga, mis on viimane suurem ettevalmistus suvel toimuvatele maailmameistrivõistlustele. Esimeseks eesmärgiks oli jõuda kuldfliiti. Nüüd, kui olümpiamängud toimuvad juba aasta pärast, treenivad kõik täiskohaga. Tase tõuseb pidevalt. Iga väike viga rajal maksab nii palju kohti. Konkurentidel on parem kiirus ja manöövrid. Sellistes tugevates tuultes (10-15m/s) oli minu alla- ja külgtuules hea kiirus ja stabiilsus. Kõige rohkem tööd vajavad stardid ning ülestuule kiirus. Sellel aastal on kõige olulisem võistlus World Sailingu MM Augustis. Eesmärk on kvalifitseerida Eestile koht Pariisi olümpiale, mis saab olema väga keeruline, kuid võimalik. Tiimiga jätkame trennidega nüüd Eestis ja loodame, et meile tulevad külla ka Läti sõitjad.”

Ingrid Puusta parim sõit oli oma fliidi 11. koht ja lõpparvestuses tuli Ingrid 41. kohale.

Emma Viktoria Millendil purunes kahjuks esimese sõidu lõpus varustus, mistõttu ei läinud arvesse esimene sõit ja teise sõitu ta seetõttu ka ei jõunud. Samuti tegi Emma kaks valestarti, aga just nendes sõitudes lõpetas ta fliidi esimeste hulgas. „Kuna ma pole kunagi nii suurtel Senior võistlustel osalenud, siis ma väga ei teadnud, mida oodata. Lootsin igas sõidus lõpetada umbes fleedi keskel. Kahjuks seda tulemust ei saavutanud, kuid kõige paremates sõitudes olin lähedal. Võrreldes noortega on Seniorite konkurents palju suurem ja tugevam. Kõik on väga osavad ning vead maksavad palju. Ma arvan, et  minu kiirus oli see, mis mu sõitudes kõige parem oli. Kuid ainult sellest ei piisa. Sõitudes tegin väga palju vigu ning oli näha, et pole ammu saanud kõikides tingimustes treenida. Samuti oli suur vahe võrreldes teistega allatuules. Kuid need teadmised annavad mulle ainult rohkem motivatsiooni rohkem treenida ning paremaks saada. Sellel aastal tahan suurtel võistlustel (noorte EM’il ja MM’il) top 10’s lõpetada. Tänu sellele võistlusele ma nägin, kus on mu vead ning nüüd on vaja näha vaeva, et neist lahti saada. Top 10’s lõpetamine saab olema raske, kuid kui ma palju treenin ja võistlustel teen hästi ning vigu ei tee, siis see on võimalik.“

Emma parim sõit oma fliidis oli 10. koht ja kokkuvõttes 74. koht.

Romek Roolaht: „Võistlustele eelnevalt panin endale mitmeid eesmärke, nii tulemuslikke kui ka selliseid, mis on seotud erinevate sõidu komponentidega. Ideaalne eesmärk oli kuldfliidis sõitmine ning sellest üks samm all pool esiviisikus sõidu lõpetamine hõbefliidis. IQFoili konkurents on tänaseks uskumatult tihe. Iga koha üle käib merel tihe rebimine ning vigadele kohta ei ole. Küll aga on selgunud, et ka väiksematel ning ebasoodsamate ilmastikutingimustega riikidel on võimalik sõita eesotsas, nagu tõestas Norrast pärit värske naiste Euroopa meister. Suures pildis õnnestusid mul võistluste vältel stardid, mis olid suure pinge all enne võistlust. Ülestuule käik oli samuti rahuldav. Lihvida annab tohutult palju, manöövritest kuni strateegia ja taktikani. Sellel aastal on sihiks treenida targalt ja samas nii palju kui vähegi võimalik.”

Romeki parim koht oma fliidis oli 30. ja lõppkokkuvõttes saavutas ta 100. koha.

Renar Roolaht: „Eesmärk oli tulla kuldfliiti. Konkurents on IQfoil klassis väga tugev. Isegi hõbefliidis on väga head sõitjad. Olen enda sõitudes rahul vastutuule kiirusega ja viimaste startidega. Pean veel kõvasti trenni tegema tugeva tuulega, et ka sellise 15 m/s tuulega mugavalt ennast tunda. Järgmine eesmärk on augustis toimuval MMil ennast kuldfliiti sõita. Plaan on suvel võimalikult palju trenni teha, et see saavutatav oleks.”

Renari parim koht oma fliidis oli 6. ja lõppkokkuvõttes saavutas ta 81. koha.

Frank Ervin: “Sõitsin võistlustele eesmärgiga saada kogemusi suures ja kõrgetasemelises fliidis sõitmisest. Konkurents iQFoil klassis on äärmiselt tihe ja tase aina kasvab. Kreeka on tuntud oma tugevate tuulte poolest ja mitu päeva olid meil tormised olud, millega ma väga hästi hakkama ei saanud. Küll aga vaiksematel päevadel, kui sooritasin hea stardi, oli kiirus täitsa okei. Käesoleval aastal plaanin osaleda nii suurvõistlusel, kui ka kohalikel võistlustel, et arendada oma kiirust ja oskusi.”

Franki parim koht oma fliidis oli 33. ja lõppkokkuvõttes saavutas Frank 104. koha.

Võistlustulemused  SIIT.

Fotod (Sailing Energy) SIIT.
Võistlustel osalemist toetasid KULKA ja Eesti Purjelaualiit

Suured tänud treener Matthew Rickardile sportlaste professionaalse treenimise ja iQfoilTeamEstonia loomise eest!

Patras KOOS Renar Patras Inks Patras Emma Patras Romek Patras

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

5228877