Päike paistab, tuul puhub ja nii väga tahaks tuhiseda lainetel nagu need päikesepruunid kalipsodes surfarid… Kuid puudu on laud, puri ja kõik see muu sinna juurde kuuluv. No millest ja kuidas siis alustada – eks kõik surfarid on kunagi seisnud silmitsi selle küsimusega. Tegelikult on võimalusi mitmeid. Siinkohal annavad nõu kaks kogenud surfarit-treenerit, kes olid pühendunud just surfisaladuste tutvustamisele. Margus Otsa tegeles surfihuviliste õpetamisega Harku järve ääres klubis FAN ja Karmo Kalk jagas teadmisi-kogemusi Pirita surfiklubis.

Praegu tegutseb Harku järve ääres Season Surfclub, kus samuti algajaid koolitatakse ning endiselt on Pirital Hawaii surfiklubis algajate osakond.

Margus:

Tänaseks on õnneks ka Eestis tekkinud esimesed klubid, mis spetsialiseerunud just purjelaua treeningutele ning koolitustele. Tõenäoliselt peakski klubi olema esimene koht, kuhu surfihuviline sisse astub. Kuna purjelauandus on pühendumist ning püsivust nõudev spordiala, näeb just pärast esmase koolituse läbimist kas see ala üldse sobib ja kas on tahtmist sellega edasi tegeleda.








Karmo: Algkoolitusel selgitatakse huvilistele, mis on purjelauandus, mis varustus tuleks endale soetada, näidatakse kätte esimesed sõidunõksud ning viiakse läbi ka algõppe spetsiaalsetel õppelaudadel. Need on just tänu oma suurele ujuvusele (170-250 liitrit) eriti stabiilsed. See teeb omakorda õppimise lihtsamaks ja loob võimaluse kiireks arenguks. Kui õppelauaga on rahuldav sõiduoskus saavutatud, siis tasub proovida edasiminekuks ca 150 liitrist lauda, sest sellise laua pealt suudad veel purje veest välja tõmmata.

Karmo: Alguses soovitakski harjutada just rendilaudadel, sest siis saab täpselt teada, milline varustus meeldib või sobib. Kui on plaan endale soetada isiklik varustus, siis sobib ideaalselt mõni aasta vana ja kasutatud purjelaud. Kuid igal juhul tasub varustuse soetamisel alati kuulata asjatundjate arvamust ning arvestada oma oskuste ja võimetega.

Eratreeninguid annavad lisaks klubidele ka Epp Hunt ja Aivar Kajakas


Kuidas alustada surfieluga?


Kui olenemata kõigest oled otsustanud proovida, et mis tunne see ikkagi on, kui liigud purje ja tuule jõul tillukese laua peal mööda merd, siis oled teinud sammu tervisliku ja huvitava elustiili suunas. Edaspidi ei ole tähtsust kas hakkad kihutama ja hüppama lainetes või kruiisad rahulikumalt lahtedes ringi. Üks on aga selge – alustamiseks on vaja näpunäiteid.

Merel olla on teistsugune tunne, kui seda tegevust vaadata. Arenemiseks tuleb ennast pingutada nii vaimselt kui füüsiliselt, selles pole kahtlust. Uue hobiga tegeledes õpid ilma jälgima ning tuulesuunale sobivat surfikohta valima, tõenäoliselt muutud ka loodussõbralikumaks. Ilmaga võrdväärselt oluline on õige varustuse valimine. Ostmisel konsulteeri kindlasti mõne neutraalse asjatundjaga, kellel sinu tasemest veidi aimu on. Peale selle pead arvestama ka ”kahjulike” mõjudega, milleks võivad olla eluviisi muutumine, ilmast sõltumine, sagedane hea tuju ja kadestamisväärne päevitus.

Peale esimeste oskuste omandamist võiksid jätkata enda koolitamist, sest see tagab kiirema arengu. Lisaks allpool toodule tegutseb ka mitmeid personaaljuhendajaid, kelle kohta saad teavet teistelt surfaritelt.

Esimesed sammud aga saad teha järgnevates kohtades:

Hawaii surfiklubi Pirital.

Hawaii Surf korraldab nii purjelaua kui ka lohesurfi koolitusi. Purjelaua koolitusel antakse tunni jooksul tarvilikud teoreetilised oskused ja edasi järgneb umbes kolmetunnine praktiline õpitu kinnistamine. Grupi suurus on piiratud 6 õpilasega, et treeneril oleks võimalus tähelepanu pühendada igaühele. Kui surfikoolitus on kasulik selleks, et ise õppides kulub samade asjade väljamõtlemisele kordades rohkem aega, siis lohe puhul on koolitus samahästi kui möödapääsmatu. Kui purjelauaga ukerdaja on ohtlik vaid iseendale, siis algaja lohetaja võib tappa nii end kui kõiki enda ümbruses. Kel lohesurf kui suurepärase spordiala vastu huvi, siis kindlasti tuleb koolitusel teha selgeks lohe lennutamine ja turvalisus.

Üldjuhul aitab lohekoolitaja kokku panna ka sobiliku lohevarustuse, mida edaspidi vaja läheb. Kuna lohe algkoolitus nõuab koolitajalt maksimaalset tähelepanu, siis üldjuhul pääseb korraga õppima vaid kaks õpilast. Lohe lennutamine nõuab palju ruumi ja seepärast toimuvad koolitused avarates randades, kus suvitajaid väga ei leia.

Purjelaua- ja lohekoolituse kohta täpsemalt leiad infot www.surf.ee. Sealt leiad ka on-line ankeedi, mille soovitame huvi korral kohe ära täita. Hawaii Surfist küsi ka surfikoolituse kinkekaarti, millega saad üllatada oma sõpra, semu või stressis kolleegi.

Roosta Läänemaal.

Roostal õpetab tuntud põhjalikkusega surfama Tarmo Käosaar. Algaja komplekte 7, edasijõudnule ka 1. Ette helistada ja kokku leppida saab numbril 5141678 või tarmo@surf.ee, olemas hea purjede valik. Eriliseks teeb selle väljaõppe trenazöör, millega põhilised võtted juba kuiva maa peal arusaadavaks tehakse. Tarmo Käosaar teeb ka väljasõite, grupikoolitused. Saab tellida ka üritustele. Kogenud surfajal on alati varuks näpunäiteid ja soovitusi edaspidiseks jätkamiseks.

Saaremaa surfiklubi.

Saaremaal tehakse ka personaalõpet. Maksimaalselt õpetatakse korraga 3-4 inimest. Juhendajaks on vilunud õpetaja-surfidiiler Johannes Kaju. Uute surfarite värbamiseks kasutab Starboard Start ning Mistral Prodigy laudu. Kalipsod on huviliste jaoks olemas. Võimalik ka edasijõudnute tehnika lihvimine. Johannes Kajuga saab ühendust saab Saaremaa surfi kodulehel www.saaremaasurf.ee tel nr 5092803 e-mail johannes.kaju.001@mail.ee

Laste gruppide treeningud algavad äripäeviti 14.00, nädalavahetustel 12.00

Peamine tegevus toimub Nasva Jahtklubis. Koolituse jaoks jätkub Saaremaal tuult alati. Muul võtab segava lainetuse maha.

Season surfclub Harku järvel.

Harku Surfiklubis pakuvad RRD laudadega algõpet Season Surfclub ja Erti Laidvee. Järvele on omane madal lainetus, mis algajat laua pealt kohe maha ei kukuta. Turvalisena mõjub ka kõikjal lähedalolev kallas. Registreerumiseks tuleb helistada Erti Laidveele 58361234 või saata kiri info@surfclub.ee. Täiendvat teavet leiab ka veebiaadressilt www.surfclub.ee



Peale treeningut saab lõõgastuda saunas ning Erti lubab laenutada varustust ka edasijõudnutele.

Klubi on tavaliselt avatud äripäeviti 13-22 ja nädalavahetustel 11-21.

Meeldivat õppimist!
Aivar Kajakas, surfiõpetaja.

Õppimine soojal maal.

Meeldiv on siduda lõunamaa-reis uute asjade õppimisega. Seda võimalust kasutavad mitmed eestalsed, kellele kodune meri liiga jahe tundub või puhkuse aeg külmemale perioodile satub.

 

10 tähelepanekut soojamaa-surfilaagrites osalenutelt:

1. soe vesi, soe õhk st vähem riideid ja lihtsam merel käia

2. aeg treeninguteks – laagris hommikust peale muudest kohtustustest vabana saab keskenduda surfile (purjelauasõidu õppimisele)

3. instruktorid ja surfitunnid – aitavad aru saada mida, millal ja milleks. 5 päeva nädalas

4. surfikohad – on valitud nii, et tingimused sobiks nii algajaile kui ka edasijõudnutele

5. varustus – saab võtta täpselt õige, tuulele ja oskustele vastava varustuse

6. igal ajal merele – ka siis kui pole parasjagu tunnid saab minna merele harjutama ja asju läbi mõtlema

6. filmimine ja analüüs – ennast ette kujutada või filmipeal näha, mis sa tegelikult teed on 2 ise asja :)

7. alati on millest rääkida – tuulest, manöövritest, purjedest laudadest…

8. surfipuhkus on aktiivne puhkus, vaikses looduskaunis kohas, kus laisku, pakse ja koledaid turiste pole.

9. surfireisikaaslased on ägedamad kui tavalised reisikaaslased

10. ühe soojamaa laagriga õpib tavaliselt sama palju, kui 1 hooajaga Eestis

epp@surf.ee