Janis PreissJanis Preiss
Fotod: Liis Härmson

Tuuleolud Pirital olid esimese võistluspäevaga võrreldes tunduvalt sobivamad nii purjelauaspordiks kui lohesõiduks. Nagu plaanitud, anti esimene start kell 11:00. Võistluse alguses puhus korralik maatuul, keskmiselt 14 sõlme.

Esimesena läksid merele formulistid ja lohesõitjad. Mõlema spordiala distantsid mahtusid kenasti Tallinna lahele üksteise kõrvale ära ning pakkusid pealtvaatajatele enneolematu vaatepildi – sportlasi oli võistlusrajal kokku 68.

Püsiv tugev ning heitlik maatuul pani proovile nii sõitjate taktikalised kui ka tuule püüdmisoskused. Lohe olümpiaklassi rajasõidus oli osalejate määr võrreldes teiste võistlusklaasidega tagasihoidlik. Sellest hoolimata õnnestus eestlastel stardijoonel välja käia mitu lohesurfarit. Tehtud sõidud näitasid meeste head tahet ning võitlusvalmidust ent ette antud rajal püsimisega nähti sel võistluskorral kõvasti vaeva. “Olümpia lootusi hetkel küll silmapiiril pole, ent mine tea – ala areneb, loodetavasti varustus samuti ning mehed ühes sellega. Lohe rajasõit on maailmas veel suhteliselt noor, ent rõõm on tõdeda, et Eestis on lohesurfi tugev põlvkond peale kasvamas”, kommenteerib lohesõitu võistluste üks kohtunikest Andrus Poksi. Päeva kokkuvõttes Heiki Gross 1. koht (EST 22), Risto Kõrgemägi 2. koht (EST 19) ning 3-ndal kohal Martti Ainola (EST 16).

Formula purjelauaklassi võistlusteks olid eestlaste ootused suured – häid skoore oodati eelkõige NeilPryde Baltic CUP`i sarja hetke liidrilt Martin Ervinilt. Sõidud merel näitasid osalejate väga tasavägist taset. Päeva kokkuvõttes sai määravaks jällegi tuul ning sellega toimetulek. TOP tulemused sel korral lätlaste kasuks: 1. koht Janis Preiss (LAT 23), tema järel prantslased Valentin Brault (FRA 823) teine ja Joann Flevery (FRA 730) kolmas koht. Võistluste üks peakorraldaja ning ka Formula võistlusklassis osalenud Erno Kaasik kirjeldab võistlustingimusi: “ Olud merel olid täna erakordselt heitlikud – maatuul, selle tugevuse ja järsud suunamuutused tegid võistluspäevast tõelise väljakutse”. Päeva parimaks eestlaseks sõitis end Toomas Mölder (võistluste kokkuvõttes 4.koht), Martin Ervin 6.koht ning Erno Kaasik 7.koht.

Formulistide ning lohesurfi rajasõitudega vaheldumisi pääsesid rajale ka Raceboard ja olümpia ettevalmistusklass Techno 293. Raceboard võistlusklassi kroonivad teise päeva kokkuvõttes lätlased: Ilona Grinberga (LAT 18), teine Maris Vigant (LAT 123) ja kolmandana Rets Skirickis (LAT 91). Techno 293 võistlusklassis kuuluvad aga hetke liidripositsioonid valgevenelastele: 1. Mikita Tsirkun (BLR 714), 2. Artiom Javadov (BLR 766). Kolmas koht päeva tulemustes Türgile, Asil Erden Daglic (TUR 797).

Homne ning ühtlasi viimane NeilPryde Baltic Cup võistluspäev tõotab tulla põnev – viimased trumbid käivad välja kõik osalejariigid ning nende tipp-sportlased. Võistlused algavad kell 11:00 ning päeva viimane start on planeeritud kella 16:00-ks. NeilPryde Baltic Cupile järgneb Pirita rannas RS: X noorte Euroopa meistrivõistluste etapp, mis kestab 1. juulist kuni 7. juulini.

Võistluste ajakava, pressiteated, tulemused jm. lisainfo: http://event.extreme.ee