970169_593158214040536_2104090301_n
2.augustil suri surfimaailma üks säravamaid tähti André Paskowski (16.aprill 1982 – 2.august 2013). Kui Andrél kolm aastat tagasi vähk avastati, ei teinud ta sellest saladust ja jagas Facebookis sõpradega iga päev oma lootust, viha, valu ja armastust kuni viimse laineni. Üheks kõige karismaatilisemaks surfariks nimetatud André polnud mitte ainult kahekordne Euroopa meister ja PWA freestyle`e esiviisikus, vaid ka suurepäraste surfifilmide autor. Tema käe alt tulid filmid, mida iga surfar ilmselt vaadanud on – „Four Dimesions“, „Minds Wide Open“ ja muidugi „Magic Moments“.
André lahkumiskirja postitas juba keegi teine…
„Tere sõbrad,
On aeg öelda hüvasti. Viimastel aastatel oleme andnud endast kõik, aga seda võistlust ma ei suutnud võita, isegi mitte kogu selle toetuse juures, mis ma teilt sain. Teie kommentaarid ja kaasaelamine aitasid mind ja mu perekonda sel raskel ajal väga palju. See andis mulle energiat ja motiveeris võitlust jätkama ja kinnitas mulle, et haigusest rääkimine oli õige tegu.
Esimestel haiguskuudel suutsin keha jõuvarusid koondada, mis võimaldas mul järgida oma surfikirge peaaegu täielikult hoolimata keemiaravist ja operatsioonidest. Sel ajal oli paranemislootus veel väga suur, kuid diagnoos oli selline, et ma püüdsin oma elu ümber korraldada.
Kümneaastase professionaalse surfarikarjääri jooksul veetsin ma vaevalt 30 päeva aastas kodus Saksamaal. Mu vanemad veetsid rohkem aega minuga lennujaamas kui kodus Hamburgis. Seetõttu püüdsin oma viimasele filmile pühendumise kõrvalt veeta nendega nii palju aega kui võimalik. Sain neile näidata kauneimaid paiku maailmas, näidata neile, miks ma armastasin oma tööd nii väga ja tutvustada neile oma häid sõpru. Nautisime seda aega väga ja oleme tänulikud, et saime seda kogeda.
Mu suurim rõõm oli kohtumine mu tüdruksõbra Carolinaga ning et mul oli võimalik temaga veeta parim aeg mu elus. Vaatamata sellele, et selleks ajaks oli mu haigus juba üsna kaugele arenenud, käisime paljudel toredatel reisidel ega jätnud ühtegi lainet võtmata. Ta jäi minu kõrvale lõpuni, mis nõuab väga suurt pühendumust ja ma olen selle eest väga tänulik.
Carolina ja veel paar sõpra lõpetavad mu viimase filmi „Pinna all“ („Below The Surface“). Minu Facebooki lehekülg jääb toimima, et inimesed saaksid uudised filmi kohta.
On väga raske igaveseks kõigest lahti lasta, ma loodan, et mu perekond, sõbrad ja eriti Carolina saavad peagi valust üle.
Ärge olge enda vastu liiga karmid, olge üksteise vastu kenad ja nautige iga hetke oma elust.

Aloha, André“

http://vimeo.com/50317352
http://www.youtube.com/watch?v=GcLWfHlGrek
http://www.continentseven.com/2013/08/03/our-last-interview-with-andre-paskowski/
http://www.continentseven.com/2013/08/03/r-i-p-andre-paskowski/