27. septembrist 6.oktoobrini toimusid Saksamaal Sylt´is PWA võistlused, kust võtsid osa Eesti vabastiili purjelaudurid Christofer Kalk ja Tony Mõttus.

GP Joule World Cup´il oli kavas kolm distsipliini – slaalom, lainesõit ja vabastiil. Kohale oli tulnud hulk osavõtjaid ning ka pealtvaatajate arv küündis 200 000-ni. Avapäevadel anti stardid slaalomit sõitnud meestele – vabastiili sõitjad jäid ootama tugevamat tuult.
c01e92c258

Esimene võistluspäev
Võistluste kuuendal päeval oli tuul piisavalt tugev, et alustada vabastiili võistlust. Võistlusala asus kaugel merel, sest tuul puhus otse maalt. Temperatuurid olid ebaharilikult madalad ning isegi külmaga karastunud Eesti poistel oli vahel raske poomist kinni hoida.
Sõitudega alustati kell 10 hommikul ja Christofer ning Tony olid mõlemad esimese round´i viiendas heat´is. Christoferi vastaseks loositi Karl-Emil Magaard Bogh (D-253) ja Tony vastu loositi Cheo Diaz (V-34).
Christofer sõitis hea heat´i ning pääses mitmete powermove´ide abil edasi, nullides Karl-Emil´i võimalused täielikult. Tony ei olnud seevastu kõige paremas hoos ning pärast heat´i lõppu oli ta oma edasipääsemises kahtleval seisukohal. Venezuela vana kala Cheo Diaz ei maandunud siiski oma trikke täis ning Tony sai edasi.
Järgmises heat´is tuli Christoferil mõõtu võtta Amado Vrieswijk´iga (NB-20)  ja Tony läks kokku Youp Schmit´iga (NED-27). Eesti poisid teadsid, et mõlemad vastased on väga kõvad tegijad ja edu saavutamiseks tuleb anda endast parim. Kui kolmeteistkümnenda heat´i roheline lipp üles tõmmati, oli vees aga ainult kolm sõitjat. Youp oli oma heat´i hiljaks jäänud ja nii sõitis Tony viis minutit ilma vastaseta. Ta tegi väga sujuva heat´i koos double slide‘ide ja powermove´idega. Youp jõudis poolteist minutit enne heat´i lõppu kohale ja hakkas korralikult lammutama, aga sellest ei piisanud ning Tony pääses edasi, mis tähendas 9ndat kohta Single Elimination‘is. Christofer tegi Amado vastu korraliku sõidu, aga päris kõrgeid powermove‘e ei tulnud. Amado maandus seevastu ära oma parimad trikid ning sai edasi. Seega läksid järgmisesse ringi Amado ja Tony.
Tagantjärgi võib öelda, et võistlustules viienda koha pärast oli edukam Amado. Bonaire’i noormees hiilgas taas oma stabiilsuse ja tehniliste trikkidega. Samas oli ka Tony sõit ilus, aga võitmiseks oleks pidanud see siiski olema veel parem.
Single Elimination oli Eesti poiste jaoks läbi, mis tähendas, et Tony tuli 9ndale ja Christofer 17ndale kohale. Tabel viidi lõpuni väga korraliku tuulega ning võitjaks tuli Steven van Broeckhoven.
Kuna tuul ei näidanud vaibumismärke, tehti juba samal pärastlõunal algust Double Elimination‘iga. Christofer läks Double Elimination‘i esimese round´i kolmandas heat´is kokku Deivis Paternina’ga (V-04), Tony jäi aga oma vastast ootama kolmandasse round‘i. Christofer tegi Paternina vastu täiesti puhta sõidu ja pääses veatu heat´iga edasi, kus teda ootas ees Youp Schmit (NED-27). Kuna nii tuul kui päike hakkasid kaduma, otsustati võistlemist jätkata järgmisel päeval.

18a284d159

Teine võistluspäev
Võistlejate koosolek toimus kell 8 hommikul, sest parimat tuult lubati varajasteks hommikutundideks. Temperatuurid olid radikaalselt madalad  ja tuul ei puhunud enam otse maalt, vaid tuli juba kergelt küljepealt. 6 soojakraadi tegi võistlemise ilma kinnasteta ja sussideta väga raskeks. Merelt tagasi pöördunud sõitjad kannatasid ärakülmunud jäsemete tõttu. Tuul oli väga tugev, aga maailmameister oli vaja välja kuulutada ning valitsevad tingimused olid perfektsed kõige tugevama leidmiseks.
Christofer kohtus teise round´i viiendas heat´is Youp Schmit´iga (NED-27). Tuul puhus selles heat´is hästi ja mõlema sõitja sooritus oli täis energiat ja puhtust. Christofer maandus ka korraliku Pasko, aga sellest kahjuks ei piisanud. Youp Schmit võttis napilt võidu ja sellega sai Christoferi jaoks võistlus läbi.
Peatselt pärast Christoferi läks vette Tony, lootusega esikümnesse jääda. Võistluse kestel tugevalt edenenud Adrian Beholz (G-1811) seadis end Tony vastaseks ja duell võis alata. Heat oli väga tasavägine ning mõlemal sõitjal oli õnnestumisi ja ebaõnnestumisi. Võit läks aga Adrian’ile, kes jätkas oma edukat tõusu. Ka Tony võistlus oli möödas – Eesti poiste jaoks oli 2013. aasta tuur läbi.
Võistlused aga jätkusid ning Double Elimination viidi sel päeval lõpuni. Pinge oli üleval kuni viimaste sekunditeni, sest maailmameister selgitati välja alles finaalis ning pärast suurt vaatemängu viis tiitli koju Kiri Thode (NB-61) Bonaire’lt. Kiri, kelle lapsepõlveunistus sellega lõpuks täide läks, oli võitu igati väärt.

e4639010a7

Tulemused:

GP Joule World Cup:

Tony Mõttus -17´nes

Christofer Kalk- 25´nes

PWA Hooaja Kokkuvõttes:

Tony Mõttus -25´nes

Christofer Kalk- 27´nes

 

Christofer ja Tony sooviks tänada siinkohal kõiki sponsoreid!

6af6dad97d