pirta-surfikeskuse-projekt

Purjelaualiidu liikmed ja muidu surfihuvilised küsivad, kuis on Tallinna kandi parima surfiranna, Pirita jõe paremkalda arendusplaanides kaitstud purjelaudurite huvid. Et praeguse surfiklubi kohale planeeritava arendusprojektiga on seotud ka mitmed purjelaudurite-lohesurfarite ringkondades hästi tuntud mehed, küsisin vanadelt surfikaaslastelt Taivo Luigelt ja Jaan Alverilt, mis seisud on. Mõlemad kinnitasid, et surfirand Pirital oli ja jääb ning et purjelaudurite vajadustega on töös olevas arendusprojektis igati arvestatud. Pikaajaline purjelauatreener, surfaja ning Purjelaualiidu svertlaudade klassi tegevuse koordinaator Jaan Alver, kes on ühtlasi ametis ka uut Pirita surfikeskust arendavas firmas Liivi Port Services, selgitas uue keskuse planeerimise lähtekohti ja filosoofiat järgmiselt: Jaan Alver:

“Siiani (alustatud on seda juba enne 2006.a.) kannab ideestik surfitemaatika arendamist ja saavutatud positsioonide hoidmist:

1. Väljund merele – jääb; taotleme edaspidi rannavalvelt surfikoridori selgemat määratlemist poidega (nagu paljudes beachides maailmas on korraldatud).
2. Surfiklubi postsioon – jääb; eesmärk on ju senise amortiseerunud hoone asemele pakkuda kaasajale vastavat surfikeskkonda. NB! Praegusest Hawaii Surfiklbi ümberkorraldusest (klubiruumi andmine poepinnaks) ilmneb paraku, et klubiline tegevus on soiku jäänud; klubiline tegevus vajab kindlasti oma ruumi.
3. Inventari hoiustamine – jääb; vajalik maht täpsustub.
4. HEP – jääb; ruumimaht ette nähtud.
5. Surfipood – projektis on poepind kavandatud; ilmselt peaks pood suveperioodil täiendavalt hõlmama ka üldisi rannatarbekaupu ning sisaldama kaupu, mis on aastaringselt kaubeldavad ja pood seega aastaringselt avatud.
6. Parkla – jääb samas mahus.
7. Toitlustus – lisandub.
8. Rannavalve – vajalik ruumilahendus ühitatakse hoiuruumiga merepoolsest otsast; putkamajandus kaotatakse.
9. Tualettruumid jms – projektis ettenähtud vajalikus mahus.
10. Teenuste maksumus:
– asjaajamist jätkub veel ca 2 aastaks + aasta ehitust; seega valmimisaeg “kohvipaksu” pealt mitte varem kui 2012.
– teenuse hind kujuneb selliseks, mis oleks surfaritele vastuvõetav; keskust ei ehitata selleks et seal valitseks tühjus – ikka vastupidi :)
– ehk siis arveldame juba EUR-ides :)
Nagu näha, on projektis kõik surfipositsioonid kaitstud.  Projekt tervikuna koosneb 3-st osast, esimeses osas surfitemaatika, keskmisse ossa on ette nähtud spordiklubi (jõusaalid, trenazöörid, ujula) ja Regati maja poole kolmandasse ossa Vabaajakeskus koos sadama teenindusega. Eesmärk on keskuse aastaringse kasutusvõimaluse tekitamine.”

Samal teemal on Jaan Alver andnud intervjuu ka Pirita lehele, kes viitsib lingil natuke allapoole scrollida, leiab sealt kogu artikli.

Kel arvamusi, seisukohti või ettepanekuid sel teemal, võiks need postitada kas käesoleva artikli kommentaaridesse või siis saata otse info@purjelaualiit.ee. Purjelaualiit kogub seisukohad kokku ja, eriti arvestades käsil olevat omavalitsuste vahetamise aastat, edastab kuhu vaja.