30. juuni – 7. juuli toimusid Poolas purjelaua Euroopa meistrivõistlused Formula ja Foili võistlusklassis.

Eestit esindasid Tristen Erik Kivi, Martin Ervin, John Kaju ja tiitlivõistluste debütant, 15 aastane Frank Ervin. Formula võistlusklassis osales kokku 32 võistlejat ja Foil võistlusklassis 20 võistlejat.

Tegemist oli pigem väga keerulistes ilmaoludes toimunud võistlustega, kus tuulekiirus ulatus 15 m/s ja rohkemgi. Kõik Eesti purjelaudurid saavutasid suurepäraseid tulemusi ja hindasid võistlustel osalemist väga väärtuslikuks kogemuseks.

Tristen Erik Kivi, üldarvestuse viies, seenioride teine koht:

“Võistlus algas minu jaoks pigem halvasti ja sellistes keerulistes oludes oli ikka raske sõita. Unustasin lauale vaha panna ja seetõttu oli laud äärmiselt libe. Esimeses sõidus hoidsin pikalt kuuendat kohta, siis sain esimeseks, kuid libeda laua tõttu kukkusin… lõpetasin siiski neljandana. Teist sõitu alustasin väga hästi, kuid siis purunes trapets … katkestasin teise sõidu. Neljanda sõidu lõpetasin teisena, mis oli väga hea tulemus. Kokkuvõttes, üldarvestuse viies koht on suurepärane tulemus muidugi, aga kripeldama jääb, et kolmas koht oli nii käegakatsutav. Sõitsin ju esikolmikuga kogu aeg koos. Aga üldiselt oli tunne väga hea. Arvan, et minu suurimaks tugevuseks on kiirus, pagilise ja pidevalt muutuva tuule lugemisega pean veel tööd tegema. Järgmiseks suurvõistluseks on Fuerteventures toimuv PWA slaalomi Grand Slam (26.07 – 04.08.2018), kuhu sain kutse.“

Martin Ervin, üldarvestuse kuues, Grand Masterite esimene koht:
„Uskusin, et esimese kümne sisse võiksin sõita, seega üldarvestuse kuuenda kohaga olen väga rahul. Grand Masterite esikoht on muidugi oluline, aga loeb ikka üldarvestuse tulemus, mis tähendab, et ma ei lähe kunagi sõitma GM arvestuse kohtadele. Olin isegi üllatunud, et nii tugeva tuulega suudan nii häid tulemusi sõita. Tulid meelde vanad head nipid. Samas andis tunda, et varustus võiks parem olla, st võrdsem konkurentidega.

Tuul oli Formulaga sõiduks väga tugev ja näiteks purunes mul enne ühte starti poom. Õnneks jõudsin selle siiski ära vahetada, kuid hinnaks kolm minutit starti hilinemist. Samuti, jälgisin pidevalt, et Frankil kõik hästi oleks ja sellises pingeolukorras unustasin ühel päeval stardikella maha… juhtub. Läksin siiski starti ja sõitsin sõidu lõpuni, et kõik sõidud arvesse läheks, sest see on oluline lõpparvestuse seisukohalt. Õnneks oli mahaviskamisi kolm, nii et polnud hullu.

Enesetunne oli kogu võistluse suurepärane. Ja Frankiga koos võistelda on väga hea tunne! Ta kuulab väga tähelepanelikult ja jätab meelde. Püüan teda julgustada ja sisendada, et võistlus on seiklus.

Kindlasti on ka minul foili mõtted peas ja eks paistab, võimalik, et järgmistel tiitlivõistlustel sõidan ka foili arvestuses. Järgmiseks suurvõistluseks on mul septembris toimuvad Formula maailmameistrivõistlused Portimaos, Portugalis.“

John Kaju, Formula üldarvestuse kaheksas, seenioride kolmas koht; Foili arvestuses kümnes koht:
„Võistlustele sõites otseselt kohaga seotud eesmärki ei olnud, plaan oli anda endast parim nii Formula kui Foili arvestuses. Olen sellel aastal ainult Foiliga harjutanud, viimati sõitsin Formulaga eelmisel aastal, maailmameistrivõistlustel. Kuna Foil on nii uus nähtus, siis puudus täpsem tunnetus, kes ja kuidas üldse sõidab. Kompasime konkurentidega üksteise piire. Tegemist oli esimese suurvõistlusega Foili võistlusklassile, seega reeglid alles loksuvad paika.

Plaanisin algselt ainult Foili sõita, aga sõitsin siiski mõlemat.

Kogesin nende võistluste jooksul kõike. Esimesed sõidud läksid paremini. Paralleelselt kahte võistlusklassi sõita oli väga väsitav, puhkeaega ei jagunud piisavalt. Usun, et kui oleksin valinud ühe võistlusklassi, oleks jõuvarusid jagunud rohkem ning tõenäoliselt oleksin olnud edukam ühel või teisel alal.

Kogu võistluse puhus väga tugev tuul, mis lisaks keerutas ja oli puhanguline. Kohalikel poolakatel olid teatud mõttes eelised, kuna nad teadsid võistluspaika ja sealseid ilmaolusid.

Formula võistlusklassis olin kogu aeg juhtgrupis ja see andis hea ülevaate toimuvast. Foilis olid samuti vahed väga väikesed.

Võistlust kokku võtta on isegi keeruline – Formulas tuli ok tulemus, aga sealt ma pigem ei oodanud midagi. Foilist ootasin paremat tulemust, aga nii läks…

Järgmiseks võistluseks Portimaos toimuvad maailmameistrivõistlused.“

Frank Ervin, Formula üldarvestuses 25., noorte vanuseklassis kolmas koht:

„Nii palju osalejaid! Mõtlesin küll alguses, et ei tea mis saab… Püüdsin nii hästi sõita kui suudan. Jälgisin kogu aeg teisi noori, kellega konkureerisin. Mulle tundus, et teised noored on palju rohkem treeninud ja paremini harjunud tugeva tuulega kui mina. Mulle sobib paremini vaiksem tuul.

Olen kolmanda kohaga noorte arvestuses väga rahul. Muidugi tekitas kahetsust, et kaotasin teisele kohale vaid ühe punktiga. Oleksin pidanud arvestama, et iga sõit loeb. Sinna see üks punkt ja teine koht läksidki.

Isa oli mulle kogu võistluse aja suureks toeks ja jälgis kogu aeg, et mul kõik varustus ja asjad korras oleks.

Tean, et pean veel rohkem harjutama ja võistlema. Olen aru saanud, et kõige tähtsam on tahe, teisel juhul pole mõtet aega kulutada. Loodan, et ühel päeval võistlen ka mina PWA võistlustel ja sõidan tugevas tiimis.

Järgmiseks suuremaks võistluseks on mul Lätis toimuv Baltic Challenge Cup 2018 ja seejärel septembris toimuvad Formula võistlusklassi maailmameistrivõistlused Portimaos, Portugalis.”

Formula tulemused
Foili tulemused

Vt ka https://vimeo.com/278710536

Soovime Eesti Purjelaua Liidu poolt Tristen Erikule, Martinile, Johnile ja Frankile kõrgeid kohti ka järgmistel võistlustel! Tristenil väljub 25. juuli varahommikul lennuk Kanaaride suunas, kus ta osaleb PWA Grand Slam’il.

Kristel Oitmaa
EPLi peasekretär
5228877

Formula EM Frank
Formula EM koos
Tristen
Martin
Martin Formula 2
Martin Ervin Formula
John
John Kaju
John ja Tristen
John Foil
Formula Frank purjega
Formula Ervin purjega