Pärnu Postimees
Märt Pilme
22.04.2020

Tänapäeva maailma muutuvates kliimatingimustes oli möödunud tormine talv erakordne. Kui suusatalv jäi äärmiselt üürikeseks, siis surfarid rõõmustasid: kuna merejääd ei tekkinud, ilm oli küllalt soe ja, mis peamine, tuuline, sai Pärnus esimest korda surfata talv läbi.

Eriolukorra tingimustes on surf spordiala, mida saab harrastada kontaktivabalt, pidades kinni 2+2 reeglist. Nii olid eelmise nädala tuulised ilmad surfaritele taas meeltmööda.

Saavutati häid tulemusi purjelaua kiirussõidus. Tugeva loodetuulega tekib Pärnu muuli taha eriti sile vesi, mis loob kiirussõiduks ideaalilähedased tingimused. Nii õnnestuski pärnakas Toomas Kasenurmel uuendada enda nimel olevat Eesti rekordit tunnisõidus ehk ühe tunni keskmise kiiruse arvestuses. Uus tippmark on nüüd 46,55 kilomeetrit tunnis.

Selle tulemuse sõitis Kasenurm väga lühikesel, umbes kilomeetrisel lõigul Pärnu muuli taga, mis tähendab, et kõik jibe’id ehk allatuult pöörded pidid olema gliss’is (täiskiirusel, kui laud tõuseb veest välja ja sõidab uime peal) ja nii umbes 100 korda järjest.

Kokku läbis surfar kolme tunniga 138 kilomeetrit, mis tähendab, et sessiooni keskmine kiirus oli üle 40 kilomeetri tunnis.

Senise tippmargi sõitis Kasenurm välja 2018. aastal Prantsusmaal Gruissanis.

DSC_0207Tom