Nüüd, mil jää sulanud ja kelgud vaikselt suveunne suikunud, küsime, mida kõige kiiremad ise oma kiirest sõidupäevast arvavad.

Mulle meeldis Koidu jutt, kui talle õhtul helistasin ja küsisin, et kuidas teistel läks. Jutt oli pikk, aga meenutus Tõnis Salongi sõidust: „ Ega see jää kõige siledam olnud ja nii  juhtuski, et üks eksinud  jääauk tema kelgule ette jäi … Õhus olles vaatas Tõnis, kuidas tema kelk ilma temata edasi kihutas, siis järgnes maandumine. See oli nii ehe nagu oleks Marquezi „Sada aastat üksildust” lugenud.

Nüüd siis Eesti meister kiirussõidus jääl Koit Teder ise: „Prognoos kuuendaks märtsiks oli paljulubav ja eelnev jääluure tunnistas olud enam-vähem sobilikeks. Tegelikult lubatud tuult ei tulnud või jõudis kohale peale minu lahkumist. Raivo ja Boris jäid muidugi ootama ja õigesti tegid. Raivo sõitis oma tulemuse siis, kui mina juba saunas olin. Boris oli kaugelt kohale tulnud, aga GPS ei salvestanud tulemust. Tuul puhus SW ja purjeks Gaastra Vapor 5,7. Pärast kahetsesin, et ei proovinud 6,4-ga. Kaldast mõnesaja meetri kaugusel oli kogu 1,8 km pikkuse sõidualaga paralleelne pragu, mille äärde ei tekkinud tuisuvaale. Seal me siis piiratud nähtavuses kulgesime nagu siilid udus.”

Ja kiireim naine jääl Eleri Birk: „Käisin Võrtsul siis kaks korda proovimas. Esimene kord oma kelguga ja 3,5 ruuduse algõppe purjega, kuna tuul oli puhanguti 20m/s. Keskmine kiirus tuli 56,51km/h. Äge tunne, et enda ehitatud kelk toimib nii hästi! Aga kiirussõidu jaoks on puksid muidugi pehmed ja see oli ka maksimum kiirus, mida sellega aretada, sest hakkas vänderdama ikkagi… Aga selle kelgu eesmärk ongi algõpe ja seda eesmärki täidab see täielikult! Teine kord sain testida Viljandi mehe Tõnis Salongi kelku. See oli ka slaalomi kelk, mitte kiirussõidu kelk, aga pikemate uiskudega ja siiski stabiilsem kui meie oma. Tuul oli natuke rahulikum (ca 12m/s) ja puri oli tookord 6.2. Kokkuvõttes mega äge! Tore, et kutsuti võistlema ja anti erinevat varustust testida. Ja tänulik ka Alohale varustuse ja võimaluste eest, ning tore, et ümber on inimesi kes on valmis kaasa mõtlema ja kelku aitavad seadistada ja kellega saab ühiseid väljasõite teha jne.”

2021 hooaja edetabel SIIT

Jüri Kaldoja

Eesti Purjelaualiit tänab Jüri Kaldoja Jääsurfi Kiirussõidu EMV korraldamise eest!

Eleri Birk

 Foto: Ivar Birk