Eesti olümpiapurjetaja, purjelaudur Ingrid Puusta (EST1) osales 23.-27. aprillil RS:X-i maailmameistrivõistlustel, kus ta saavutas kõrge 12. koha. Uurisime Ingridilt nii ettevalmistusperioodi, tiitlivõistluste kui Tokyo olümpiamängude kohta.

Rahvusvaheliste tiitlivõistluste ettevalmistusperiood on Ingridi sõnul olnud treeningute mõttes väga intensiivne: „Mitmeid kuid Portugalis ning nüüd terve kuu Hispaanias. Enne MM-i oli ka plaanis kaks intensiivset nädalat Cadizis, mis kahjuks ei läinud plaanipäraselt, kuna tegin põlvele haiget ning ei saanud neli päeva treenida, mis lõi plaanid sassi. Kuni MM-ini oli põlv tundlik. Võistluse ajal õnneks adrenaliini tõttu ei tunne midagi“.

Vaatamata keerulisele ajale seoses globaalse COVID–19 pandeemiaga, on Ingrid saanud kenasti tiitlivõitluste ettevalmistusplaanid ellu viia.

Alates jaanuarist on Ingrid treeninud rahvusvahelises neljases grupis, mis on teinud treeningud produktiivsemaks. Võrreldes konkurentidega on Ingrid saanud enda hinnangul võrdselt valmistuda. Teistel tiimidel on hetkel rohkem varustust, mille seast valida. Nt tugeva tuulega võistlustel on rohke uimevalik äärmiselt oluline ja õigest valikust võib sõltuda kõik.

Ingridi hinnangul suudavad kõik maailmatasemel surfarid väga kiiresti sõita, kuid kõigil on oma lemmik tugevusega tuul ja olud, mida nad eelistavad: „Võistlustel on kõige määravamad sinu otsused: kust ja kelle kõrvalt stardid, kuhu suunas sõidad, õigel ajal pautimine e tuule pööramisele strateegiliselt õigel hetkel reageerimine. Ma ise hetkel tunnen, et enesekindlusest ja agressiivsusest jääb puudu.“

Ingridi kommentaarid RS:X-i MM-i kohta: „Hoolimata COVID-i piirangutest, oli MM-i võistluste formaat sama. Kõik protestid ning Sign in ja Out toimusid läbi veebi. Samuti päev enne võistlust pidi kiirtesti tegema ning lõputseremooniale ei saanud minna. Võistlejaid oli tunduvalt vähem, kuid põhjuseks pigem see, et tegemist oli viimase RS:X-i MM-iga ning peale olümpiat seda klassi enam ei ole. Kohal olid peamiselt ainult need sõitjad ja nende treeningpartnerid, kes osalevad olümpial.

Kolm nädalat enne võistlust oli pidevalt pealelõunal meretuul ning vahel Levante, mis tuleb Gibraltari poolt.  Võistluste ajal oli aga kõik teisiti kui treeningutel – suur rulluv laine ja tuul vastu lainet. Väga keeruline oli teisel päeval allatuult sõita kui laine on vastu.  Samuti oli tuul üsna ebastabiilne. Esimesel päeval me sõite kirja ei saanudki, kuna tuul oli liiga tugev. Korra proovisime startida, kuid ükski tüdruk ei suutnud purje püsti tõmmata.

Eelviimasel päeval sain hästi hakkama 25-30 knotise tuulega. Kahjuks mu svert libises pidevalt laua alt välja, mida pidin pidevalt üles lükkama.  Viimasel päeval sain samuti grupi parima stardi ning suutsin sõidu pikalt võita. Nördinud olen kolmanda päeva osas, kui ei suutnud kontsentreeruda ning enda otsuseid usaldada.“

2021 RS:X-i MM-i tulemused SIIT.

RS:X FB 

Suure tõenäosusega sõidab Ingrid mai alguses Iisraeli, et treenida koos MM-i hõbeda, Katy Spychakoviga ja leida õige varustus OM-iks.

Ingrid arvas, et Eestis näeb teda kindlasti foiliga võistlemas Eesti meistrivõistlustel, mis toimuvad 23.-26. septembril Kakumäe Havenis, Tallinnas.

 

Ingridi võistlussõidud Tokyo OM-il toimuvad 25. – 31. juulil!

Soovime Ingridile tugevat tervist, enesekindlust, rohkem sportlikku agressiivsust ja sisetunde usaldamist õigete otsuste tegemisel!

Matthew Rickard, thank you for your guidance and training our Star Windsurfer, Ingrid Puusta,

your hard work and inspiration! We appreciate your encouragement very much!

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualidu peasekretär

Ingrid RS-X MM 2021 INgrid .RS-X.2 INgrid RS-X MM