iQfoil noorte maailmameistrivõistlustel, mis toimusid 21.-28. augustil Silvapalanas Šveitsis, esindasid Eestit U19 vanusearvestuses Joonas Mik (EST36) ja Evert Härm (EST312) ning U17 vanusearvestuses Oskar Lillepea (EST22).

Saame uhked olla teie üle – Joonas, Evert, Oskar – tegite suurepäraseid sõite ja hoidsite Eesti lippu kõrgel!

Joonas saavutas U19 vanusearvestuses 82 (!) võistleja hulgas kõrge 39 koha ja Evert Härm 60 koha. Oskar Lillepea jäi napilt välja U17 vanusearvestuse kuldfliidist ja saavutas 93 (!) võistleja hulgas 49 koha. Vt kõiki tulemusi SIIT.

Joonas Mik tegi iQfoili tiitlivõistlustel ajalugu, võites võistluste esimese sõidu enda fliidi (20 sportlast fliidis) ja kommenteerib seda sõitu nii: „Start oli hea. Sain kaatrist stardi ja kohe vaba tuule. Hoidsin enda rada ja sõitsin üle teiste sõitjate. Allatuules tegin jibe’i jällegi õiges kohas vabasse tuulde, pumpasin terve aeg ning suutsin veel mitu kohta võtta, ja lõpus peab natuke vedama ka.”

Suured tänud Ivo Lillepeale, kelle abil ja toel said noored võistlustele sõita ja kes täitis kogu võistluste perioodi mitmeid olulisi rolle.

Kõik noored on tahtmist täis ja andsid oma soorituse kohta sellise tagasiside:

Evert Härm: „Silvaplana on väga ilus ja äge koht kus võistelda. Mäed, metsad, kosed ja ojad ümbritsevad Silvaplana helesinist järve. Tugev päike helgib pilvitus taevas. Vaid tuulest jäi sel korral puudu. Enne maailmameistrivõistluseid olin ma noorte IQFoili varustust ainult paar korda kasutanud, mistõttu võistluste esimesed sõidud olid veel harjumatud. Siiski arenesin ma antud oludes erakordse kiirusega ja püsisin alati konkurentsis. Esimeses rajasõidus tegin ühe kõige parema stardi oma fleedis ja võitsin mitu korda allatuules kohti. Edasi plaanin teha pidevat trenni noorte varustusega ja jõuda noorte Euroopa meistrivõistlustel kuldfleeti.

Joonas Mik: “Võistlus oli igati pidi lahe ja seda väärt. Noortega, kes olid minu vanuses, oli tore suhelda ja samastuda ning nalja visata. Tegin enne MM-i trenni iga nädal ja keskendusin trennides, et saada maksimum osavus ja füüsiline vorm. Sai ka noorte varustusega lihvida tehnikat ning uusi avastusi kasutada. IQfoili olen nüüdseks sõitnud pea kaks aastat ning iga trenn on aidanud kaasa minu taseme tõusmisele. Mul õnnestus võtta MM-il esimese rahvusvahelise võistluse sõidu võit, ning tulla esimese päeva lõpuks tugevale 14. kohale. See oli minu ootustest suurem kui ma arvasin, ning meel oli minna pärast esimest päeva uuesti võistlema. Suutsin läbi pikalt kestva võistluse ennast hoida professionaalsena ning ei väsinud lõpuks ära. Kahjuks teisel võistluspäeval juhtus väike ootamatu õnnetus sõidu ajal ning vigastasin ennast tänu sellele. Pärast seda oli raske ilma valuta täis potentsiaaliga võistelda. Pean harjutama veel tugeva tuulega sõitmist ning saama kaalu juurde. Edasised plaanid on ennast terveks ravida ning kohe trenni tegema hakata. Sügisel võistlen noorte EM-il, kus plaanin kõik välja panna ja teha elu parim tulemus ja siis peale seda minna üle juba Seniori varustuse peale.

Oskar Lillepea: “Kõige keerulisem oli startida suures fleedis väga väikeselt alalt. Sealt tuli sisse ka üks kukkumine, mis rikkus kuldfliiti saamise. Järgmisel hooajal proovin kaalu juurde saada ja teha veel ühe hooaja U17 klassis. Eesmärk on jõuda palju ette poole. Saime palju kogemusi juurde. Silvaplana järv on väga keeruliste tuuleoludega. Hea oli jälgida teiste koondiste tegemisi. Mõnel koondisel oli kaasas mitu treenerit, kes pidevalt suhtlesid sõitjatega taktika osas.”

Toetajad: Lapsevanemad, KULKA, Tallinna Spordikool, Eesti Purjelaualiit, Eesti Jahtklubide Liit, Sportland.

Suur tänu iQfoil treeninggrupi treenerile, Matthew Rickardile!

iQfoili maailmameistrivõistlused toimuvad 14.-22. oktoobril Brestis Prantsusmaal (https://iqfoilclass.org/iqworlds2022/).

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

kristel@purjelaualiit.ee

5228877

Fotod: AvamineSailing Energy

Avamine

Joonas 2 Sofia Avamine OskarJoonas