Prantsusmaal Brestis toimusid 14.-22. oktoober 2022.a. iQfoili maailmameistrivõistlused. Kohale oli tulnud rekordarv võistlejaid ehk võistlustulle astus 162 meest ja 102 naist.

Kokku peeti 15 sõitu, nendest 8 kursisõitu ja 7 slaalomsõitu.

Eestit esindasid MM-il neli sportlast – Ingrid Puusta, Frank Ervin, Romek Roolaht, Renar Roolaht. Treenerina oli kaasas Matthew Rickard ja EPL-i poolt KULKA toetusel võistluste vaatlejana lähetatud Martin Berkmann.

Tulemustest: Ingrid Puusta sõitis ennast kuldfliiti ja saavutas 35. koha. Renar Roolahel jäi hõbefliidist puudu vaid kaks punkti ja saavutas 118. koha. Romek Roolaht sõitis ennast 127. kohale ja Frank Ervin 142. kohale. Tulemused SIIT.

Meeste esikolmik:

I Sebastian KOERDEL (GER)

II Luuc OPZEELAND (NED)

III Huig Jan TAK (NED)

Naiste esikolmik:

Marta MAGGETTI (ITA)

II Daniela PELEG (ISR)

III Maya MORRIS (ISR)

Suured tänud Matthew Rickardile ja Martin Berkmannile sportlastele osutatud abi ja toetuse eest! Martinil õnnestus kõrgetasemelist võistlust vahetult jälgida ja häid kogemusi saada. Olgu mainitud, et iQfoili rahvusvahelise  klassi assotsiatsiooni juht, Gonzalo Costa Hoevel, tegi Martinile ettepaneku osaleda nädala pärast algavatel iQfoili Juunioride Euroopa meistrivõistuste võistluskorralduse tiimis!

Küsisime ka tagasisidet meie sportlastelt:

Ingrid Puusta (EST1): „Brestis toimunud maailmameistrivõistlused olid meie tiimi jaoks kõige olulisem võistlus sellel hooajal ning olime selleks terve kevade ja suve treeninud nii Eestis kui ka väljaspool. Ootused olid kõigil erinevad. Minu enda jaoks oli väga oluline saada kuldgruppi ning sõita mõnes sõidus hea koht. Eesmärgiks panin top 30 mis ei jäänud ka väga kaugele. Võrreldes kevadiste Euroopa meistrivõistlusega olen teinud hea hüppe edasi. MM-lt sain aru, et puudu jääb veel tugevas tuules kiirusest ja õige VMG (velocity made good) valimine. Suurepärane oli näha nii palju iQFoili sõitjaid ja, et tase on juba üsna kõrge ning paljud teevad seda ikka professionaalselt. Võistlus andis kindlasti meile palju motivatsiooni, et koos edasi treenida ja leida ka talveks teisi treeningpartnereid erinevatest riikidest.“

Renar Roolaht (EST28): „MM Prantsusmaal oli erinev väga erinevas mõttes. Kohalikud inimesed olid meie võistlusest väga huvitatud. Promenaad oli rahvast täis ja kõik tahtsid võistlustest osa saada. Nad olid õnnelikud, et selline suurvõistlus toimus nende hoovil. See tegi võistlemise ka meile mõnusaks.

Brestis olevad ilmaolud olid väga keerulised. Tuul tuli üle mägede ja keerutas palju. Kogu aeg tuli ilma jälgida ja parimat strateegiat nuputada.

Minu selle võistluse eesmärk oli tulla esimese 50% hulka. Kahjuks see ei õnnestunud – jäin esimese 4 sõidu põhjal pronksfliiti.

Tegime talvelaagris trenni osade konkurentidega, kes sellel ajal olid meist kõvasti kiiremad. Praegusel võistlusel olin ma nendest samadest nägudest ees ja see näitab, et oleme osavamaks arenenud ning trenni tegemine annab tulemust.

Olen pigem ebastabiilne sõitja ja see maksis mulle ka hõbefliidi koha. Ajaga olen muutunud küll stabiilsemaks, kuid sellegipoolest suutsin ühes sõidus neljast sisse kukkuda. Neid nelja sõitu arvesse võttes tehti fliidid ja tänu kukkumisele jäin 2 punktiga hõbefliidist välja. See tähendab, et pidin terve ülejäänud võistluse sõitma pronksfliidis, kus ma lõpuks jäin kaheksandale kohale. Kokkuvõttes olin 118 kohal ja järgmine kord pean selliseid suuri vigu vältima. Kõige paremini tulid välja stardid, kuna sain endale alati hea liini ja puhtas tuules sõita.”

Romek Roolaht (EST143): „Maailmameistrivõistlused Brestis olid väga mitmekülgsed ning arendavad, mis aitasid mul isiklikult aru saada, mille kallal tuleb tööd teha. Samuti näitas võistlus kui palju ma kevadel toimunud EM-ist saadik arenenud olen. Enne võistlust ma endale küll kindlat kohalist eesmärki ei seadnud, kuid soovisin ikka jõuda hõbefliiti. Kuigi ma hõbefliiti ei mahtunud, suutsin ennast siiski üllatada – võistluse viimased kaks sõitu läksid mul hästi, kus saavutasin kolmanda ja kuuenda koha. Nendes sõitudes suutsin jälgida nii tuule keeramisi kui ka teiste võistlejate paigutust rajal, mis on väga oluline oskus suurvõistlustel. Ka stardid olid paremad, kiirus ja mentaalne pool olid head. Järgmisse treeninglaagrisse minnes tuleb tööd teha strateegiate ja manöövritega.“

iQfoil Team Estonia osalemist Brestis toetasid: KULKA, Eesti Jahtklubide Liit, Tallinna Spordikool ja Pirita Surfiklubi.

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

Fotod: Martin Berkmann ja Eric BELLANDE https://iqfoilclass.photoshelter.com/gallery-collection/World-Championships-Brest/C0000foFpOs82GE8 Brest

Screenshot 2022-10-30 at 17.46.58 Screenshot 2022-10-30 at 17.47.18 Screenshot 2022-10-30 at 17.49.51 Screenshot 2022-10-30 at 17.56.00 Screenshot 2022-10-30 at 17.58.55 Screenshot 2022-10-30 at 17.59.24 Screenshot 2022-10-30 at 18.05.19 Screenshot 2022-10-30 at 18.15.45 Screenshot 2022-10-30 at 18.16.28 Screenshot 2022-10-30 at 18.16.59 Screenshot 2022-10-30 at 18.18.34 Screenshot 2022-10-30 at 18.19.00 Screenshot 2022-10-30 at 18.20.07 Screenshot 2022-10-30 at 18.22.59