Limassolis Küprosel algavad homme, 1. novembril Techno293 maailmameistrivõistluste esimesed võidusõidud. Eestit esindavad Noblessneri Purjetamiskoolist Liisbeth Orav, Jakob Tuubel, Kaur Säärits ja Karl Sören Tamm ning Tallinna Purjelauakoolist Bertha Kivistik, Liisa Marii Kalk, Remi Marten Rajasalu ja Natali Šank. Treeneritest juhendavad kohapeal sportlasi Aivar Kajakas (NYCS) ja Rainer Kasekivi (TPLK).

Uurisime sportlastelt, kuidas hetkel meeleolu ja millised on eesmärgid:

Liisbeth Orav (EST954): „Praegu on meeleolu hea. Võistluskorraldus on nagu ikka professionaalne, kohane maailmameistrivõistluste jaoks. See on minu esimene MM Techno Pluss klassis ja kuna minu konkurendid on see aasta väga head, annan endast parima, et hoida neil kannul ja õppida neilt midagi. Minu tugevus on stressirohkes situatsioonis rahulikuks jäämine ja õigete otsuste vastu võtmine.”

Karl Sören Tamm EST420): „Siiani on meeleolu positiivne ja ilm hea. Võistluspaik on ilus ning korraldus on korralik. Igaühel on oma varustuse riiul ning varustust hoitakse siseruumis. Tulemuseesmärgiks valisin top 15 finišid. Täna oli practice race kus sain aimu fliidi tugevusest ning kas suudan sõita liidergrupis. Lisaks andis tänane päev informatsiooni sõitude taktikaks. Minu tugevused on nurk ja kiirus ülestuules ning varajane gliss allatuules”.

Kaur Säärits (EST339): “Hetkel Limassolis 27 kraadi sooja ja tuult pole. Tiimivaim on ülihea, kuid isiklikult muretsen ilmaennustuse pärast – terveks nädalaks lubab vaikset tuult. Chartervarustus on käes ja kõik on võistluseks valmis. Kohalik suhtumine on samuti tore – kogu linn on plakateid täis, möödujad tunnevad huvi ning korraldustiim on suur ja näib esmamulje põhjal kompetentne. Eesmärk on minu jaoks alati võita, aga kui miinimumi peale mõtlen, siis top 10 oleks mu parim pakkumine. Olen kõvasti vaeva näinud ja tegemist on mu viimase võistlusega noorteklassis. Eelmiste võistluste põhjal võin öelda, et füüsilise vormi aspektist olen üks parimaid, kuid kaalu ja oskuste suhtes tekivad vaikse tuulega lüngad. Tugeva tuulega olen üks parimaid.”

Jakob Tuubel (EST301): “Soe ilm ja esimene trenn lõid kohe hea meeleolu. Võistluspaik on puhas, igaühele on määratud oma koht, mistõttu segadust pole, võistlejate eest hoolitakse – jagatakse ohtralt vett ja üleüldine mugavus on tagatud. Kuna tegemist on minu viimase võistlusega noorteklassis, tahan oma aastatepikkuse töö realiseerida. Mida see kohaliselt tähendab, ma öelda ei oska. Minu trumpideks on manöövrid ja allatuul.”

Remi Marten Rajasalu (EST288): „Meeleolu on väga hea. Võistluskorraldus tundub päris hea. Tulin võistlusele eesmärgiga sõita läbi kõik sõidud. Minu tugevus on tugev tuul.”

Bertha Kivistik (EST209): “Meeleolu on hea, sest olen palju arenenud ja on hea enesetunne. Hetkel on võistluskorraldus normaalne. Homme hakkab võistlus pihta, nii et väga palju ei ole teada veel saanud. Praeguse seisuga on väga mõnus. Väga ilus koht ja vesi on ka soe. Minu eesmärk on anda endast parim ja jääda tulemusega rahule. Võiks saada top 5 hulka. Minu tugevused on füüsilises vormis, vaimses tasakaalus, heas käigus ja kiiruses.”

Liisa Marii Kalk (EST4): “Meeleolu on väga hea. Siin on ilus ja soe, aga tuult eriti pole. Päris hea võistluskorraldus, aga vähe ruumi on, kus rigada ja olla. Minu eesmärgiks on häid tulemusi teha ja võistluskogemust saada. Minu tugevused on tugev tuul kindlasti, sest olen siis kõige parem enda suhtes.”

Võistluseid saate jälgida SIIT.

Suured tänud toetajatele: lapsevanemad, KULKA, Eesti Purjelaualiit, Noblessneri Purjelauakool, Tallinna Purjelauakool

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

313794433_1456872634803448_4531719216984025867_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. oktoober – 5. november

 

 

 

Prantsusmaal Brestis toimusid 14.-22. oktoober 2022.a. iQfoili maailmameistrivõistlused Brestis Prantsusmaal. Kohale oli tulnud rekordarv võistlejaid ehk võistlustulle astus 162 meest ja 102 naist.

 

Kokku peeti 15 sõitu, nendest 8 kursisõitu ja 7 slaalomsõitu.

 

Eestit esindasid MM-il neli sportlast – Ingrid Puusta, Frank Ervin, Romek Roolaht, Renar Roolaht. Treenerina oli kaasas Matthew Rickard ja EPL-i poolt KULKA toetusel vaatlejana lähetatud Martin Berkmann.

 

Tulemustest: Ingrid Puusta sõitis ennast kuldfliiti ja saavutas 35 koha. Renar Roolahel jäi hõbefliidist puudu vaid kaks punkti ja saavutas 118 koha. Romek Roolaht sõitis ennast 127 kohale ja Frank Ervin 142 kohale. Suured tänud Matthew Rickardile ja Martin Berkmannile sportlastele osutatud abi ja toetuse eest! Martinil õnnestus kõrgetasemelist võistlust vahetult jälgida ja häid kogemusi saada. Olgu etteruttavalt öeldud, et rahvusvahelise iQfoili klassi assotsiatsiooni juht, Gonzalo Costa Hoevel, tegi Martinile ettepaneku osaleda nädala pärast algavatel iQfoili Juunioride Euroopa meistrivõistuste võistluskorralduse tiimis!

 

Küsisime ka tagasisidet sportlastelt:

 

Ingrid Puusta (EST1): „Brestis toimunud maailmameistrivõistlused olid meie tiimi jaoks kõige olulisem võistlus sellel hooajal ning olime selleks terve kevade ja suve treeninud nii Eestis kui ka väljaspool. Ootused olid kõigil erinevad. Minu enda jaoks oli väga oluline saada kuldgruppi ning sõita mõnes sõidus hea koht. Eesmärgiks panin top 30 mis ei jäänud ka väga kaugele. Võrreldes kevadise Euroopa meistrivõistlusega olen teinud hea hüppe edasi. MM-lt sain aru, et puudu jääb veel tugevas tuules kiirusest ja õige VMG (velocity made good) valimine. Suurepärane oli näha nii palju iQFoili sõitjaid ja, et tase on juba üsna kõrge ning paljud teevad seda ikka professionaalselt. Võistlus andis kindlasti meile palju motivatsiooni, et koos edasi treenida ja leida ka talveks teisi treeningpartnereid erinevatest riikidest.“

 

Renar Roolaht (EST28): „MM Prantsusmaal oli erinev väga erinevas mõttes. Ka sealsed kohalikud inimesed olid meie võistlusest väga huvitatud. Promenaad oli rahvast täis ja inimesed tahtsid võistlustest osa saada. Nad olid õnnelikud, et selline suurvõistlus toimus nende hoovil. See tegi võistlemise ka meile mõnusaks.

 

Minu selle võistluse eesmärk oli tulla esimese 50% hulka. Kahjuks see ei õnnestunud – jäin esimese 4 sõidu põhjal pronksfliiti.

 

Tegime talvelaagris trenni osade konkurentidega, kes sellel ajal olid meist kõvasti kiiremad. Praegusel võistlusel olin ma nendest samadest nägudest ees ja see näitab, et oleme osavamaks saanud ning trenni tegemine annab tulemust.

 

Olen pigem ebastabiilne sõitja ja see maksis mulle ka koha hõbefliiti. Ajaga olen muutunud küll stabiilsemaks, kuid sellegipoolest suutsin ühes sõidus neljast sisse kukkuda. Neid nelja sõitu arvesse võttes tehti fliidid ja tänu kukkumisele jäin 2 punktiga hõbefliidist välja. See tähendab, et pidin terve ülejäänud võistluse sõitma pronksfliidis, kus ma lõpuks jäin kaheksandale kohale. Kokkuvõttes olin 118 kohal ja järgmine kord pean proovima selliseid suuri vigasid vältida. Kõige paremini tulid välja stardid, kuna sain endale alati hea liini ja puhtas tuules sõita.

 

Brestis olevad ilmaolud olid väga keerulised. Tuul tuli üle mägede ja keerutas palju. Kogu aeg tuli ilma jälgida ja parimat strateegiat nuputada.“

 

 

 

Romek Roolaht (EST143): „Maailmameistrivõistlused Brestis olid väga mitmekülgsed ning arendavad, mis aitasid mul isiklikult aru saada, mille kallal tuleb tööd teha. Samuti näitas võistlus, kui palju ma kevadel toimunud EM-ist saadik arenenud olen. Enne võistlust ma endale küll kindlat kohalist eesmärki ei seadnud, kuid soovisin ikka jõuda hõbefliiti. Kuigi ma hõbefliiti ei mahtunud, suutsin ennast siiski üllatada. Võistluse viimased kaks sõitu läksid mul hästi, kus saavutades kolmanda ja kuuenda koha. Nendes sõitudes suutsin jälgida nii tuule keeramisi kui ka teiste võistlejate paigutust rajal, mis on väga oluline oskus suurvõistlustel. Ka stardid olid paremad, kiirus ja mentaalne pool. Järgmisesse treeninglaagrisse minnes tuleb tööd teha strateegiate ning manöövrite kallal.“

 

 

iQfoil Team Estonia osalemist Brestis toetasid: KULKA, Eesti Jahtklubide Liit, Tallinna Spordikool ja Pirita Surfiklubi.

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär