Eelmisel nädalal toimusid Võrtsjärvel talisurfi maailmameistrivõistlused WISSA 2023, mille seekord organiseerisid leedukad. Algselt Leedus toimuma pidanud võistlus toodi üle Eestisse, kuna Leedus ei olnud sobivaid jääolusid.
Võistlejaid oli veidi vähem kui tavaliselt – arusaadavalt ei olnud Venemaa võistlejatel seekord maailmameistrivõistlustele asja. Nii jäi osalejate arv tunduvalt alla saja ja sellest sõltuvalt ei saadud ka paljudes divisjonides maailmameistreid välja kuulutada. GPS kiirussõidus jäid meistritiitel välja andmata seoses protestikomitee otsusega.
Eestlased osalesid kõigis kolmes distsipliinis: lohed, tiivad ja kelgud. Erinevalt mõnest eelmisest talisurfi MM-ist jäi seekord meie medalisaak väiksemaks – edukaim oligi vast meie noortekoondis.
Kelgu slaalomis said maailmameistritiitli naiste arvestuses Liisbeth Orav (Noblessneri Purjetamiskool NYCS) ning U17 divisjonis Johanna Lukk (NYCS). U20 parim ning parim eestlane slaalomis oli Kaur Säärits (NYCS) 11-ndal kohal. U17 arvestuse teise koha sai Pärt Evald Kullerkupp ning kolmanda Helena Jõepere (mõlemad NYCS). Naiste teine oli Johanna Lukk ja kolmas Liisa Ljubtšenko. Üldarvestuse poodiumile jõudsid kelkude slaalomis leedukad ja lätlane.
Kelkude kursisõidus oli parim eestlane Tõnis Salong  (Talisurfi Akadeemia) 10-ndal kohal. Esimesed kohad napsasid üldarvestuses leedukad ning noorte arvestuses peamiselt poola noorsõitjad, kes on kursisõidus väga tugevad.
Tiibade slaalomis tegi kõva neljanda tulemuse Raido Ruse (Lahemaa Mereklubi), olles masterite arvestuse parim ja seega maailmameister. Samas distsipliinis said naiste arvestuses Triina Trei (Häädemeeste Surfiklubi) teise ja noor Ingel Erm (Surfy) kolmanda koha. Sõidu võitsid tšehhid, kolmanda koha medali sai soomlane.
Tiibade kursisõidu parim eestlane oli Toomas Krivonogov (Häädemeeste Surfiklubi) kuuendal kohal. Medalid noppisid soomlased ja tšehh. Grand Masterite arvestuses oli Krivonogov teine ja Raul Kivi (Pärnu Surfiklubi) kolmas. Raido Ruse oli kursiõidus masterite vanusearvestuse teisel kohal. Naisi osales seal vaid kolm, meie võistlejad olid teisel ja kolmandal kohal naiste arvestuses (Triina Trei teine ja Jane Aluve Surfy-st kolmas).
Lohede kursisõidus tegi üldarvestuse väga hea tulemuse Madis Kallas (Pirita Surfiklubi), jõudes poodiumi kolmandale kohale kahe rootslase järel. Masterite vanuseklassis oli ta teine ja Taho-Jaan Ruus (No Work Surf Club) kolmas. Lohede veteranide parim oli Tiit Riisalo (Kalev Jahtklubi).
Järgmise aasta talisurfi MM WISSA 2024 on hetkel planeeritud Soome, Kajaanisse.
Kõik tulemused on leitavad http://surf.lt/wissa2023
Võistluse ametlik koduleht https://lt.regattas.eu/regatta/wissa
Teksti autor: Enda Pärisma
Fotod: Slaalom.ee ja WISSA korraldusmeeskond
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JohannaLukk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KaurSäärits KaurSäärits1 KelkudKursisõit KoitTeder-LiisbethOrav

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LiisbethOrav1 LiisbethOrav999 MadisKallas MadisKallas1 MadisKallas2 RaidoRuse TõnisSalong