Kõrgetasemelised iQfoili ehk olümpiaklassi võistlused toimusid 6. – 11. märtsil Gadizis ja Eestit esindasid iQfoil Team Estonia sportlased, kes saavutasid väga kõrgeid kohti:

Naised

  • Ingrid Puusta (EST1), üldarvestuse 4. koht!
  • Emma Viktoria Millend (EST127), üldarvestuse 9. koht, U21 3. koht  ehk pronksmedal

Mehed

  • Renar Roolaht (EST28), üldarvestuse 6. koht
  • Romek Roolaht (EST143) üldarvestuse 19. koht
  • Tristen Erik Kivi (EST347), üldarvestuse 22. koht
  • Joonas Mik (EST36), üldarvestuse 25. koht
  • Frank Ervin (EST207), üldarvestuse 26. koht

Youth U19 Noormehed

  • Aksel Haava (EST 686), 16. koht

Youth U19 neiud

  • Lisett Aasmets (EST 93), 15. koht

Tulemused SIIN

Fotod SIIT

Meeskonna treeneri Matthew Rickardi kokkuvõte võistlustest:

Enne reisimist Cadizi iQfoili rahvusvahelistele mängudele osales meeskond jõulude ja aastavahetuse ajal Kanaari saartel Lanzarotel pikal 4-nädalasel ettevalmistuslaagris, kus saadi palju veetunde ja saavutati suuri tehnilisi edusamme. Mõned meie purjetajad sooritasid oma esimesed foilivad vastutuule paudid, mis on haruldane oskus ka teiste olümpiasportlaste hulgas!

Võistlus Cadizis oli proovikivi, et näha meeskonna edusamme rahvusvahelises laevastikus. Lisaks tavameeskonnale otsustas Tristen Erik Kivi (uus iQfoil Team Estonia liige) regatiks valmistumisel treeninggrupis kaasa lüüa ja näitas kohe üles suurt konkurentsi teistele purjetajatele. Võistlustel osalenud Frank Ervinit toetas võistlustel Läti meeskond.

Regatt kestis neljal fliidivõistluse päeval ja viiendal päeval toimusid medalisõidud. Klassi medalid jagati meestele ja naistele (U15, U17), (U19), (U21 & Open Senior).

Fliidisõitude esimene ja viimane päev möödus tuulevaikselt ja lõppes sellega, et pärast pikka aega vee peal oodates ei toimunud ühtegi sõitu. Kahel keskmisel võistluspäeval olid suurepärased tingimused värske tuule, mõõna vastu tuule ja suure veereva Atlandi lainega. Tingimused olid rasked, et järjepidevalt sõite kontrolli all hoida, kuid Eesti purjetajad said väga hästi hakkama ja võitlesid kõrgete kohtade eest. Näiteks Romek Roolaht, kes kukkus tõsiselt ja pidi mõne sõidu katkestama, saavutas siiski lõppkokkuvõttes tubli 19. koha.

Suurepäraseid sõite tegid Ingrid Puusta ja Emma Viktoria Millend, kes pääsesid seeniornaiste medalisarja 2. ja 10. kohale. Elusõite purjetanud Renar Roolaht pääses meeste medalisarja 8. kohale.

See on esimene kord, kui Eestil on rahvusvahelisel klassiregatil purjelauaolümpiapargis mitu medalisõitjat. See on tõeline verstapost!

iQfoili medalisõitude loogika:

  • Veerandfinaalis  osalevad 7 alust (seniste sõitude 4’s kuni 10’s koht). Kaks paremat saavad edasi poolfinaali.
  • Poolfinaalis osalevad 4 alust (seniste sõitude 2’e ja 3’s koht ning lisaks veerandfinaali 2 paremat). Kaks paremat saavad edasi poolfinaali.
  • Finaalis osalevad 3 alust (seniste sõitude parim ning lisaks poolfinaali kaks paremat). See, kus purjetajad medalisarjas lõpetavad, on nende lõplik koht üldtulemustes.

Medalisarja 8. asetusega Renar Roolaht sõitis esimese eestlasena meeste kvalifikatsioonisõidus. Tal oli suurepärane start ja tugev sõit ning ta saavutas oma sõidus 3. koha (1 purjetaja ei kvalifitseeru poolfinaali), mis asetas ta võistluse üldarvestuses 6. kohale.

Emma Viktoria Millend läks medalisarja 10-ndana (ja U21 4.) edetabelis. Kaotada polnud tal midagi ja võimalus ainult võita. Tal oli raske võistlus, kuid ta suutis tõusta üldarvestuses 9. ja U21 3. kohale, mis on fantastiline saavutus, kuna Emma on endiselt praegune noorte U19 purjetaja, kuid otsustas kogemuste kogumiseks sellel võistlusel sõita naiste arvestuses. Loe Emma kohta artiklit ka Elu 24-st SIIT.

Ingrid Puusta tegi suurepäraseid kvalifikatsioonisõite, olles enamik sõite esikolmikus ja ühes sõidus ka esimene. Poolfinaalis saavutas Ingrid 2. koha. Ta oli hädas stardiga, kuid purjetas väga lühikese 3-minutilise võistluse jooksul agressiivse võistluse, rünnates teisi purjetajaid mitmel korral. Kahjuks, kuna tal polnud piisavalt aega või võimalust, saavutas ta eelsõidus 3. koha, mis andis talle üldarvestuses kõrge neljanda koha, jäädes siiski medalikohast napilt välja.

Lisaks tegid ülejäänud Eesti purjetajad oma klasside arvestuste häid sõite ja said väärtuslikke kogemusi. Aksel Haava näitas tugevas U19 noorte klassis erakordset potentsiaali, saavutades 16. koha ja võitles paljudes sõitudes 7 parema hulgas. Romek Roolaht suutis pärast varustuse purunemist siiski olla 20 parema hulgas. Saades mitmeid DNC tulemusi, näitas, et tal on võime segamatult sõita eesotsas. Lisett Aasmets sõitis oma esimesel U19 võistlusel suuremal varustusel ja on märkimisväärselt arenenud ning teinud olulisi edusamme! Tristen Erik Kivi demonstreeris meeskonna uustulnukana tipp-purjetajatega võrreldavat erakordset vastutuulekiirust. Lisakoolituse ja suure slaalomisõitja kogemusega näeme Tristenit peagi fliitide eesotsas!

Meeskonna järgmine regatt on 2023. aasta mai alguses Kreekas Patras, mil toimuvad Euroopa meistrivõistlused.

 

Matthew Rickard, iQfoil Team Estonia treener

Kristel Oitmaa, Eesti Purjelaualiidu peasekretär

 

Fotod: iQfoil Class; Yepa Photography

Cadiz23 Cadiz22 cadiz21 Cadiiz20 Cadiz20 Cadiz19 Cadiz18 Cadiz17 Cadiz16 Cadiz15 Cadiz13 Cadiz12 Cadiz11 Cadiz10 Cadiz9 Cadiz8 Cadiz7 Cadiz6 Cadiz5 Cadiz4 cadiz3 Cadiz2 Cadiz1