Torboles Itaalias toimusid 9. – 16. aprillil purjelaua Euroopa meistrivõistlused, kus osales 15 noort purjelaudurit Eestist. Kokku osales võistlustel 269 sportlast Euroopa riikidest, aga ka Jaapanist ja Tuneesiast.

Ilmaolud olid Gardal kevadiselt heitlikud – pea 20 kraadini küündiv päikeseline ilm muutus kiiresti alla 10 kraadise temperatuuriga vihmase ja põhjakaarte tuultega ilmaks. Kord oli tuult sõitudeks liiga vähe ja siis liiga palju… Seega pidid võistlejad pidevalt oma strateegiaid ümber mõtlema, mis tegi võistluse veelgi põnevamaks ja keerukamaks.

Vaieldamatult oli eestlaste jaoks tegemist läbi aegade kõige edukama rahvusvahelise tiitlivõistlusega – Bertha Kivistik (EST209) tuli Euroopa meistriks U15 tüdrukute arvestuses ja Liisbeth Orav saavutas kõrge kolmanda koha U19 tüdrukute arvestuses.

Eelmise aasta MMil sõitudega Bertha lõpuni rahule ei jäänud, kui saavutas 11. koha. Tookord Bertha lubas, et näitab Itaalias toimuvatel 2023. a. Euroopakatel oma oskuseid. Ja seda ta ka tegi!

„Mul oli väga paljude teistega võrreldes parem käik ja kiirus. Mul tulid enamasti väga head ja korralikud stardid. Viimasel päeval olin ühes sõidus üle ja peale seda läksid viimased kaks starti pigem halvasti. Jäin endaga väga rahule ja olen väga rõõmus, et sain näidata, et olen suuteline sõitma esiotsas!”, ütles Bertha kokkuvõtvalt.

Liisbeth Orav, kes tegi käesoleval hooajal supersõite ka talisurfis, andis EM-ile järgmise hinnangu: “Jäin tulemusega rahule. Me ei jõudnud enne võitlust vee peal käia, nii et oli endalegi täitsa üllatav, et sain päris hästi hakkama. Kindlasti oli paaris kohas märgata neid kaotusi, mida paar vee trenni oleks aidanud ära hoida. Hea oli, et mul varustus ei purunenud. Sõitudes oli päris alguses näha, et ma väga sealt kolmandast kohast ette ei saa, nii et võtsin rahulikult ja andsin endast parima, et jõuda esimestele võimalikult lähedale.

Suurepärseid sõite tegi ka Kaur Säärits, kelle hinnangul oli tuult oodatust palju vähem ning mis seadis igaks päevaks teatud mentaalse piiri. “Kokkuvõtvalt olen tulemustega rahul. Alati saab midagi parandada, kuid läksin igal õhtul magama teadmisega, et olen rajale jätnud kõik, mis jätta andis”, ütles Kaur võistluse kohta kindlameelselt.

Kokkuvõte eestlaste tulemustest:

Johanna Lukk (EST-800) 31. koht (U13)

Helena Jõepere (EST-200) 50. koht (U13)

Paul Arthur Tuubel (EST-102) 51. koht (U13)

U13 arvestuses osales 53 võistlejat.

 

Bertha Kivistik (EST-209) Euroopa meister (U15 tüdrukud)

Liisa Marii Kalk (sõitis numbriga EST-288) 15. koht (U15 tüdrukud)

Anni Tulviste (EST259) 36. koht (U15 tüdrukud)

U15 tüdrukute arvestuses osales 38 võistlejat.

 

Luukas Tuubel (EST-293) 55. koht (U15 noormehed)

Pärt Kullerkupp (EST-311) 64. koht (U15 noormehed)

U15 noormeeste arvestuses osales 65 võistlejat.

 

Natali Šank (EST-41) 21. koht (U17 neiud)

U17 neiude arvestuses osales 31 võistlejat.

 

Karl Sören Tamm (EST-420) 12. koht (U17 noormehed)

U17 noormeeste arvestuses osales 25 võistlejat

 

Liisbeth Orav (EST-954) 3. koht (T293Plus neiud U19)

Karolina Dovgan (EST-621) 8. koht (T293 Plus neiud U19)

TPlus U19 neidude arvestuses osales 9 võistlejat.

 

Kaur Säärits (EST-399) parim T293 Plus Open ja 6. koht T293 Plus üldarvestuses

Jakob Tuubel (EST301) 16. koht  (T293 noormehed U19 arvestuses)

Karl Loik (EST-537) 19. koht  (T293 Plus noormehed U19)

TPlus klassis osales kokku 20 võistlejat

Kõik tulemused SIIN

Fotod SIIN

Videod SIIN

Eesti Purjelaualiit tänab treenereid Jaak Lukki ja Aivar Kajakat Noblessneri Purjetamiskoolist! Bertha Kivistiku arengus on kindlasti suurt rolli mänginud Aivar Kajakas ja Betti Vainküla, kes oli ühtlasi Bertha esimene treener! Erilised tänusõnad kuuluvad Bertha isale, Erki Kivistikule, kes oma surfikogemust ja -tarkust igapäevaselt Berthale jagab!

Siinkohal on sobiv tänada KÕIKI LAPSEVANEMAID, ilma kelleta ei oleks meil selliseid superkangelasi!

Võistlustel osalemist toetas: KULKA, Eesti Purjelaualiit, Eesti Jahtklubide Liit.

Fotod: Patrik Pollak

 

Kristel Oitmaa

Eesti Purjelaualiidu peasekretär

Üld Üld 3 Üld 2 Wiliams Tuuble5 Tuubel4 Tuubel Techno Pärt 3 Paadis4 Paadis Paadis 2 Natali4 Natali Liisbeth4 Liisbeth Liisbeth võit Liisbeth 3 Liisa1 Liisa Liisa 3 Kaur5 Kaur Kaur võit Karolina Karl5 Karl Sören Karl Sören 8 Karl 4 Karl 3 Karl 2 Juki Johanna 3 Jakob4 Jakob ISR Helena2 Bertha9 Bertha3 Bertha2 Bertha1 Bertha Bertha võit Bertha võit 3 Bertha võit 2 Bertha 9 Bertha 8 Bertha 5 Bertha 4 Bertha 3 B. Kivistik1 Avamine Arendusnõunikud – infovahetus Anni3 Anni