Eestis läbi aegade kõige rahvarohkeim surfivõistlus – AEGNA MARATON tuleb jälle !!!!

Purjelaud (Windsurfing) tuli Eestisse 1973 aastal. Ain Vilde osales maailma meistrivõistlustel, mis toimusid 1973. aastal Michiganis USAs ja võitis DN klassis. Ta tõi koju purjelaua joonised ja „protsess läks käima”. 1975. aastal toimusid Saadjärvel esimesed Eesti meistrivõistlused klassis „Purjelaud”.

Aegna Maratoni stardipauk anti esmakordselt 1988 aastal ja tänavu tähistatakse 23 aasta möödumist selle rahvaürituse sünnist.

“Aegna saare pindala 2,9 km2, kõrgeim punkt 12,8 m ü.m.
Nüüdisaegsete maastike areng algas peale mandrijää taandumist saare kõrgemate osade vabanemisega vee alt (ca 4500 a. tagasi).

14. sajandi II poolest, kui Hansa Liit hakkas arendama aktiivset kaubandust Liivimaa linnadega ja Venemaaga, suurenes järsult röövtegevus Soome lahes.
Üheks mereröövlite eelistatud varitsuskohaks oli Aegna ümbrus. Keskajal oli Kräsuli väinas (ka Aegna ehk Suursalm) umbes 5 meetrit sügav ning seega läbitav kõikidele toonastele laevadele. 
Aegna tormisadam kaitses eelkõige loode-, põhja- ja kirdetuulte eest. Tallinna sadam oli aga põhjakaarte tuulte eest kaitsmata, mistõttu tormid mõnikord purustasid sealseid sadamarajatisi ja uputasid laevu. Just niisugused kohalikud tingimused, nagu valitsesid Aegna lähipiirkonnas, sobisid piraatidele, kes oma kergete ja kiirete alustega tungisid tiheda liiklusega laevateel ootamatult kallale kaubalaevadele.”

1975. a. anti saar Tallinna linnale. Saarele lubati neid, kellel oli
Tallinna sissekirjutus.
1991. aastal avati Aegna saar kõigile

Selliseid mõnusaid tingimus on patt mitte kasutamata jätta meie kergete aluste – “Wind-propelled apparatuste” ehk “Tuule jõul liikuv seadega” *** joonele võtmiseks, kaubalaevad las ajavad oma asja ;))))

Võistlusteade tuleb välja lähipäevil aga juba on aeg sõbrad otsida välja kõik oma tuule jõul liikuvad seaded/aparatused ja pühkida neilt tolm… selle üritusega rehabiliteerime kahetsuse, et veetunde on võibolla vähem kui tahaks.

Kutsume üles kõiki – purjelaudureid, SUP’id, lohesurfarid kui ka optimistide harrastajad, moodustama üks suur seltskond surfareid ( nagu me kõik oleme) Pirita rannajoonel juba järgmisel Laupäeval 6’dal Augustil. Katamaraanid on juba osalemas !

Eriti ärgitame kõiki surfiklubisi ja Team’e aktiivselt osalema meie surfielu suursündmusel, oleme küll teinud juba ajalugu 22 korda, kuid peame sillutama ka teed tulevikku, noorsportlased on oma eeskujude nägu ,))

Loomulikult on oodatud ka kõik sportlaste managerid, kaasad ja kaasaelajad, sest kirglik heitlus merel väärib publikut …!
Peale suurt spordipidu vee peal, Aegnani ja tagasi, paneme korra aja seisma : vaatame vanu surfifilme, laulame, tantsime ja lööme trummi ning meenutame kuidas see asi kõik algas….

Ametilik info avaldatakse siinsel lehel !

Rohkem üritusega kaasnevat leiad Facebookis https://www.facebook.com/event.php?eid=226712880697360

Discipline – Old School, neoon ja pisut luitunud neoon on ok :)


Meelis Kodrese arhiivist

Meelis Kodrese arhiivist


Kohtume merel !

***Purjelaud
USA patent number 3 487 800 “Wind-propelled apparatus” ehk “Tuule jõul liikuv seade” (27. veebruarist 1968) on antud 6. jaanuaril 1970 Hoyle Schweitzerile ja James Drake’ile. Nad asutasid ettevõtte Windsurfing International, mis tootis purjelaudu ja müüs litsentse nende tootmiseks.